Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Guvernul propune prelungirea stării…

DOC Guvernul propune prelungirea stării de urgență în țară cu încă 60 de zile

Sursa: moldova.md

Guvernul propune ca starea de urgență în R. Moldova să fie prelungită cu încă 60 de zile, începând cu 4 iunie 2023. O hotărâre în acest sens a fost aprobată de Executiv în ședința din 24 mai 2023. Propunerea urmează să fie înaintată Parlamentului spre aprobare. Autoritățile își argumentează decizia prin amenințările existente la adresa securității naționale, în contextul războiul din Ucraina.

„Evoluția evenimentelor generate de războiul de agresiune al Federației Ruse împotriva Ucrainei nu a suferit schimbări esențiale în ultima perioadă. Continuă atacurile masive cu rachete asupra infrastructurii civile și militare a țării vecine, cu pierderi umane și materiale semnificative, iar proximitatea războiului continuă să afecteze și să vulnerabilizeze inclusiv Republica Moldova”, potrivit Hotărârii aprobate de Guvern.

Potrivit autorilor proiectului, principalele amenințări la adresa securității R. Moldova sunt menținerea pericolului de survolare neautorizată a spațiului aerian național al R. Moldova, riscul majorării fluxului de refugiați, riscul afectării infrastructurii de transport a gazelor naturale din Ucraina, precum și a unor segmente ale infrastructurii de transport a energiei electrice.

„În aceste circumstanțe, autoritățile din Republica Moldova au nevoie în continuare de mecanismele legale circumscrise stării de urgență, ce pot conduce la gestionarea unor asemenea evoluții imprevizibile și la răspunsul prompt din partea autorităților naționale pentru fiecare astfel de situație ipotetică, inclusiv pentru a gestiona cu celeritate riscurile care pot să se concretizeze în orice moment”, se arată în Hotărârea aprobată de Guvern.

Potrivit prim-ministrului R. Moldova necesitatea prelungirii stării de urgență este argumentată și prin faptul că „așteptarea tuturor este că în următoarele cinci – șapte săptămâni operațiunile militare în Ucraina să ia amploare”.

„Observăm o intensificare graduală a bombardamentelor Rusiei pe teritoriul Ucrainei, inclusiv în regiunea Odesa. Să ne amintim de distrugerile care au avut loc, cele mai recente fiind săptămâna trecută, unde infrastructura civilă din regiunea Odesa a fost bombardată brutal de ruși”, a declarat Dorin Recean.

Proiectul nu a fost susținut de bașcana în exercițiu a Găgăuziei, Irina Vlah, care a declarat că menționat că nu înțelege de ce este necesară prelungirea stării de urgență.

„Și dumneavoastră și doamna președinta Sandu ați declarat că în R. Moldova nu există risc de agresiune militară, că ați rezolvat criza energetică. pe timp de stare de urgență ați organizat și un miting la care au venit foarte mulți oameni, iar pe 1 iunie avem Summitul Comunității Politice Europene unde vor participa aproximativ 50 de lideri străini. Totuși, suntem sau nu în zona de risc de securitate? Apar duble standarde”, a declarat Irina Vlah la ședința Guvernului.

Rusia a început războiul împotriva Ucrainei, în primele ore ale zilei de 24 februarie 2022. Tot în acea zi, în R. Moldova a fost instituită stare de urgență pentru 60 de zile în legătură cu situația din Ucraina, care ulterior a fost prelungită cu câte 45 sau 60 de zile.