DOC/ Elevii care vor pica BAC-ul ar putea susține examenul de trei ori pe an

Guvernul a aprobat parțial un proiect înaintat de un grup de deputați cu titlu de inițiativă legislativă, care prevede eliminarea restricțiilor privind numărul tentativelor de promovare a examenului de bacalaureat, „astfel încât un elev să poată să se înscrie la examenul de bacalaureat de câte ori dorește până când îl va promova”.

În urma examinării proiectului, Guvernul a stabilit că prezintă noutate inițiativa de a repeta examenul de bacalaureat nu doar în cadrul sesiunilor de vară, dar și pe parcursul anului de studii.

Potrivit Codului Educației, un candidat la examenul de BAC poate să se înscrie la acest examen, în mod gratuit, pe parcursul a trei ani, având la dispoziție câte două sesiuni anual (sesiunea de bază și cea suplimentară), adică în total șase sesiuni. În cazul în care cele șase sesiuni de examen nu au fost suficiente, candidatul are la dispoziție, opțiunea bacalaureatului în regim de externat, de această dată contra plată, dar fără limita maximă a participărilor în sesiune.

Potrivit Guvernului, la moment candidații achită pentru susținerea BAC-ului doar după cea de-a șasea tentativă, motiv pentru care susținerea repetată și contra plată ar putea înrăutăți situația candidaților care nu plătesc pentru sesiunile 3-6.

În acest context, cabinetul de miniștri nu acceptă propunerea deputaților, însă agrează următoarea idee: „În decursul unui an vor fi organizate trei sesiuni ale examenului național de bacalaureat. Pentru participarea la a treia sesiune anuală, candidatul achită o taxă de examen, în mărimea stabilită de către Guvern”.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *