Principală  —  IMPORTANTE   —   DOC/ Cum ANI a pierdut…

DOC Cum ANI a pierdut 61 de mii de lei, după ce instanțele judecătorești au decis că a emis un act ilegal împotriva unei angajate a Cancelariei de Stat

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) trebuie să-i achite angajatei Cancelariei de Stat, Natalia Petcu, puțin peste 61 de mii de lei, după ce instanțele judecătorești au decis să instituția a emis în 2018 un act administrativ individual ilegal.

La 5 septembrie 2018, ANI a emis un act prin care s-a constatat că Natalia Petcu s-a aflat în stare de incompatibilitate nesoluționată în termeni legali atunci când a exercitat simultan funcția de consultant principal în Direcția control administrativ al Direcției generale politici de descentralizare și administrare locală a Cancelariei de Stat și mandatul de consilier în Consiliul orășenesc Vadul lui Vodă.

Prin același act al ANI, Petcu a fost decăzută din dreptul de a exercita funcții publice sau funcții de demnitate publică pe o perioadă de 3 ani.

La 19 septembrie 2018 Petcu a depus cerere de chemare în judecată împotriva ANI. Dosarul a ajuns până la Curtea Supremă de Justiție (CSJ), Petcu obținând câștig de cauză.

Întreg procesul împotriva ANI ar fi costat-o pe angajata Cancelariei de Stat 61.233 de lei, bani pe care i-a cerut de la Autoritate, apelând la justiție. Mai exact, la 11 mai 2021 Natalia Petcu a depus cerere de chemare în judecată împotriva ANI, prin care a solicitat încasarea respectivei sume de bani, drept cheltuieli de judecată sub forma cheltuielilor de asistență juridică.

Printr-o hotărâre din 23 noiembrie 2021 a Judecătoriei Chișinău, sediul Râşcani, s-a admis acțiunea înaintată de Petcu, s-a anulat refuzul ANI de respingere a solicitării de reparare a prejudiciului patrimonial și s-a obligat Autoritatea să emită o decizie prin care să-i fie achitată acesteia suma de 61.233 de lei.

ANI a depus apel împotriva hotărârii și a obținut câștig la Curtea de Apel Chișinău. Natalia Petcu însă a depus cerere de recurs, reușind să obțină câștig de cauză printr-o decizie din iunie 2023 a CSJ.

Deși ANI a cerut revizuirea hotărârii, la 6 martie 2024 CSJ a declarat cererea Autorității ca fiind inadmisibilă. Astfel, ANI urmează să-i achite angajatei Cancelariei de Stat cheltuieli de judecată în valaore de 61.233 de lei.