(DOC) Agenția Ecologică Chișinău a „găsit” cine se face vinovat de tăierea ilegală a bradului care a fost amplasat în PMAN

Agenția Ecologică Chișinău a „găsit” cine se face vinovat de tăierea ilegală a bradului din curtea unei grădinițe din sectorul Botanica al capitalei, care, ulterior, a fost instalat în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). 

La 8 decembrie 2017, Valeriu Munteanu, fostul ministru al Mediului, a făcut o sesizare la Agenția Ecologică Chișinău, privind tăierea ilegală a unui brad de pe strada Zelinschi 3/2. După o lună, acesta a primit un răspuns de la reprezentanții Agenției.

„Agenția Ecologică Chișinău ne-a informat în sfârşit că, într-adevăr, bradul instalat în PMAN, a fost defrişat ilegal, însă, organele de mediu nu au îndrăznit să o sancţioneze pe cet. Radu, ci i-au întocmit proces-verbal unui alt cetăţean.

Deşi la început de decembrie primăriţa dirija cu zor lucrările de tăiere a molidului, declara, mărinimoasă, că l-a plătit din banii ei şi că totul este perfect legal, autorităţile de mediu ne informează că pentru defrişarea ilegală a fost aplicată o amendă de 1500 de lei însă, surpriză!, unei persoane care ar fi acţionat în bază de procură. Cu siguranţă, această amendă ar fi trebuit să fie achitată de cet. Silvia Radu personal, poate astfel ar ajunge să respecte mediul.

Pentru a scoate bradul din curtea grădiniţii, angajaţii subdiviziunilor Primăriei, au mai tăiat şi alţi arbori care, conform răspunsului primit, au fost defrişaţi pentru că prezentau pericol sănătăţii oamenilor şi mediului”, a scris Munteanu pe o rețea de socializare.

Amintim că drumul bradului instalat în PMAN a fost unul anevoios. La sfârșitul lunii noiembrie, primara interimară a anunțat că a găsit un Pom de Crăciun minunat în inima Ucrainei, pentru care a plătit 15 mii de lei. Înaă, ea nu a specificat cât a costat transportarea bradului. În dimineața zilei de 2 decembrie, după ce a fost instalat în PMAN, s-a constatat că pomul adus este unul aproape lipsit de crengi, motiv pentru care a fost scos de pe piedestal. În aceiași zi, primara a anunțat că a identificat un brad nou și că a semnat în nume personal un contract cu proprietarul pomului. Silvia Radu a declarat că noul brad a costat 10 mii de lei, bani pe care i-a scos din propriul buzunar. Totodată, ea a dat asigurări că tăierea bradului a fost absolut legală. Procesul de instalare a noului Pom de Crăciun a fost cu atenție supravegheat de Silvia Radu, polițiști și șeful Inspectoratului Național de Patrulare, Livii Baziuc. „Asta ca să nu mai avem surprize”, a menționat primara interimară.

Potrivit Codului Contravențional, articolul 122, tăierea ilegală a arborilor se sancționează cu amendă de la 24 la 30 de unități convenționale aplicată persoanei fizice sau cu muncă neremunirată în folosul comunității de la 40 la 60 de ore, cu o amendă de la 240 la 300 de unități convenționale aplicată persoanei juridice.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *