Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Directorul Grădinii Zoologice din Chișinău,…

Directorul Grădinii Zoologice din Chișinău, demis. Motivul eliberării din funcție

Sursa foto: stiri.md

Directorul Grădinii Zoologice din Chișinău, Alexei Hanțațuc, a fost demis. Reprezentanții Primăriei Chișinău susțin că Alexei Hanțațuc a fost eliberat din funcție „conform procedurii, fiind depistate abateri și încălcări ce țin de activitatea acestuia”. Alexei Hanțațuc susține că demisia sa este „nelegitimă” și că va ataca decizia în instanța de judecată.

„Socot demisia mea nelegitimă, mă voi adresa în judecată. Toate întrebările adresați-le la Primărie”, a declarat Alexei Hanțațuc, într-un comentariu pentru Ziarul de Gardă.

Solicitați de ZdG, reprezentanții Primăriei Chișinău au declarat că „a fost efectuat audit intern” care a constatat „încălcări ce ține de activitatea” lui Alexei Hanțațuc în funcția de director al Grădinii Zoologice din Chișinău.

„(…) Fostul director Zoo a fost eliberat conform procedurii fiind depistate abateri și încălcări ce țin de activitatea acestuia. A fost efectuat audit intern care constată aceste abateri. Semnarea contactelor de achiziție a bunurilor de peste 3 mln lei în lipsa procedurii de achiziție publică. Proceduri de achiziție publică neconforme, inclusiv efectuate în lipsa acordului prealabil al fondatorului. Contracte încheiate cu prejudicierea bugetului întreprinderii. Utilizarea frauduloasă a combustibilului. Cumulare neregulamentară de funcții și lipsa de la locul de muncă fără anunțarea organului de conducere”, a declarat Vasile Chirilescu, purtătorul de cuvânt al Primăriei municipiului Chișinău.

În martie 2019, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat că Alexei Hanțațuc, atunci director al Grădinii Zoologice din Chișinău, a încălcat regimul juridic al conflictelor de interese, și și-ar fi favorizat soția, care îi era subalternă, oferindu-i timp de doi ani prime şi ajutoare bănești.

Conform actului de constatare al ANI, în perioada 2017-2018, Hanţaţuc i-a acordat soției sale 31 de prime și ajutoare bănești. Astfel, în 2019, ANI a solicitat eliberarea lui Hanţaţuc din funcție, cu privarea dreptului de a ocupa funcții publice timp de 3 ani.

Alexei Hanțațuc a cerut, în instanța de judecată, anularea actului emis de ANI, însă la 5 noiembrie 2020 Judecătoria Chișinău, sediul Rîșcani, a respins cererea acestuia ca fiind neîntemeiată.

Invocând ilegalitatea hotărârii instanței de fond, la 3 decembrie 2020, Hanțațuc a depus apel, solicitând casarea hotărârii primei instanțe și emiterea unei noi hotărâri de admitere integrală a acțiunii.

La 9 noiembrie 2021, Curtea de Apel (CA) Chișinău a casat hotărârea primei instanțe și a emis o nouă decizie prin care a fost anulat actul de constatare al ANI. La 16 noiembrie 2021, ANI a depus recurs la Curtea Supremă de Justiție (CSJ).

Astfel, în vara anului 2022, la trei ani de emiterea actului de constatare al ANI, magistrații CSJ au decis că Alexei Hanțațuc nu a încălcat vreun regim al conflictelor de interese, astfel acesta și-a menținut funcția de director al Grădinii Zoologice din Chișinău.