Principală  —  IMPORTANTE   —   Diaspora, subiectul unei informări SIS,…

Diaspora, subiectul unei informări SIS, după mobilizarea fără precedent din primul tur de scrutin

Diaspora moldovenească constituie subiectul unei informări a Serviciului de Informații și Securitate (SIS) către CEC. Asta după ce în mai multe grupuri ale diasporei de pe Facebook, au apărut anunțuri prin care moldovenii stabiliți cu traiul în străinătate oferă transport gratuit pentru conaționalii care vor să-și exercite dreptul la vot în al doilea tur de scrutin, dar nu au la dispoziție vreun mijloc de transport.

Potrivit Jurnal.md, în raportul remis Comisiei Electorale Centrale de către SIS despre „procese mobilizatoare în cadrul diasporei în vederea deplasării la secțiile de votare”, sunt inserate postări de pe Facebook ale moldovenilor stabiliți cu traiul în străinătate, care au publicat mesaje prin care anunță că au câteva locuri libere în mașină și ar putea să ia cu ei persoane care vor să meargă la vot, dacă nu au această posibilitate. 

După primul tur al alegerilor prezidențiale, pe grupurile de Facebook ale diasporei este fixată ascensiunea îndemnurilor privind necesitatea de „mobilizare în număr de două ori mai mare”, scrie SIS în raport.

Potrivit sursei, în documentul Serviciului de Informații și Securitate se arată că inițiatorii mobilizării sunt activiști, simpatizanți ai unor politicieni, precum și administratori și șoferi ai unor firme de transport. Totodată, în document se mai menționează oferirea transportului contra plată de către firme de transport care însă, potrivit SIS, nu au nicio conexiune cu politicieni sau partide.

În concluzia, SIS anunță că nu a găsit elemente de condiționare a „ofertelor de transportare” cu „votarea pentru un candidat” și că modul de organizare a transportului în diasporă este determinat de „lipsa unor facilități față de votarea de acasă”. 

Sursa: JurnalTV

Președintele CEC, Dorin Cimil a recunoscut existența raportului și spune că este obligația Comisie de a coopera și colabora cu instituțiile de forță ale statului, atât cu SIS, cât și cu MAI. 

Suntem în permanentă conlucrare cu organele de forță, SIS și MAI și am făcut demersuri pentru a ști și cunoaște situația din țară, dar și în Diaspora, si-n stânga Nistrului. Este o obligație a CEC de a lucra cu organele de resort și de a evita anumite riscuri”, a declarat Cimil. 

La alegerile prezidențiale din 1 noiembrie, diaspora s-a mobilizat masiv. La secțiile de votare deschise peste hotarele R. Moldova s-au prezentat la urne 149 840 de alegători. Numărul alegătorilor care și-au exprimat dreptul la vot îl depășește cu mult pe cel al alegătorilor care și-au exprimat dreptul la vot în primul tur al alegerilor prezidențiale din 2016.

La 15 noiembrie, pentru cel de-al doilea tur de scrutin ala alegrilor prezidențiale, peste hotarele țării vor fi deschise 139 de secții de votare.

După mobilizarea masivă a cetățenilor din diaspora, în primul tur de scrutin al alegerilor prezidențiale, candidatul Igor Dodon, care a ajuns pe locul doi, a menționat că „diaspora reprezintă un electorat paralel cu cel al Republicii Moldova, iar acest electorat are propria viziune și propria preferință politică și în mare parte aceste preferințe ale diasporei se află în disonantă cu preferințele populației majoritare care locuiește și muncește acasă, în Moldova”.

Candidata PAS, Maia Sandu și candidatul independent, susținut public de PSRM, Igor Dodon sunt concurenții care se vor întâlni în turul II al alegerilor prezidențiale, care va avea loc pe 15 noiembrie curent. După primul tur Maia Sandu a acumulat 36,16% din voturi, iar Igor Dodon – 32,61%.