Principală  —  IMPORTANTE   —   Declarație: În atenția cititorilor edițiilor…

Declarație: În atenția cititorilor edițiilor tipărite ale Ziarului de Gardă în limbile română și rusă

Vă informăm cu regret că „Poșta Moldovei” a anunțat sistarea distribuirii ziarelor, începând cu această săptămână, pentru o perioadă nedeterminată. Anunțul vine în condiții de forță majoră, când nu deținem nici măcar posibilitatea de a fi plasat acest anunț în ultima ediție tipărită, ca să informăm corespunzător toți abonații. 

Vom încerca să distribuim această declarație pe toate căile posibile, astfel încât cititorii noștri, fiind privați de ziar, să nu fie privați măcar de cunoașterea cauzei. 

Ce urmează în perioada în care ediția tipărită a ZdG nu va apare?

Vă informăm că paginile web ale ZdG în limbile română și rusă  funcționează, iar redacția plasează acolo mai mult conținut decât anterior, încercând să răspundem la minut la întrebările și îngrijorările cetățenilor privind situația actuală, dar și problemele mai vechi ale societății noastre, cum ar fi corupția și încălcarea drepturilor omului.

Redacția muncește în continuare asupra investigațiilor, dar face și reportaje, interviuri, istorii umane, editoriale, pamflete  și foarte multe știri de actualitate. Toate acestea le puteți găsi atât pe www.zdg.md cât și pe paginile noastre de FacebookOdnoklassnikiTwitterInstagramTelegram . De asemenea, redacția produce istorii video pe care le oferă gratuit posturilor naționale, regionale. 

Ce se întâmplă cu abonamentele și banii oamenilor care s-au abonat?

Sperăm să revenim cât mai curând la starea de normalitate, dar până atunci, vă informăm că abonamentele nu dispar nicăieri, ele sunt „înghețate”. Pentru această perioadă avem două propuneri: 

  1. redacția va prelungi perioada de distribuție a ziarului pe adresele Dvs exact cu numărul de săptămâni în care nu îl veți primi. Adică dacă ați făcut un abonament până în decembrie 2020, dar ZdG nu va fi distribuit acum pentru o lună, atunci veți primi automat ZdG inclusiv în ianuarie 2021.
  2. ZdG va continua să pregătească un ziar în format PDF expediat cititorilor noștri care sunt abonați electronic. Deci orice persoană abonată la varianta tipărită, care acceptă acum să primească ÎN LOC varianta PDF, vă rugăm să ne anunțați la adresa de de e-mail ziardegarda@gmail.com, și veți fi imediat trecuți în lista de recipienți ai ZdG pe e-mail.

Cum vor fi afectați abonații variantei PDF?

Pentru că avem angajamente față de abonați, vom continua să elaborăm și să machetăm ziarul în format PDF și să îl livrăm săptămânal, în fiecare joi dimineața abonaților la adresa de e-mail.

Totuși, dat fiind condițiile destul de dificile, când documentarea articolelor este mai anevioasă ca niciodată, căci autoritățile sunt mai închise ca niciodată, iar reporterii nu pot măcar sta pe la uși să îi aștepte ca să le ceară răspunsuri la întrebări, trebuie să recunoaștem că această muncă la distanță ne ia mai mult timp și eforturi mai costisitoare. Din această cauză, ținem tot atât de mult la standardele profesionale, încât nu vrem să publicăm date neverificate sau texte neargumentate și vom continua să luptăm pentru informații veridice și corecte. Doar că vom oferi un număr mai mic de pagini, multe dintre ele conținând un digest al celor întâmplate pe parcursul săptămânii, dar și articole originale, în premieră.

Ce puteți face pentru ZdG?

Pentru redacția noastră este unul dintre cele mai dificile momente din care le-am trăit în cei aproape 16 ani de existență: 

  • este prima dată când e sistată ediția tipărită pe un termen nedeterminat, și asta în anul în care am avut cel mai mare tiraj din istoria noastră; 
  • este prima dată când suntem nevoiți să muncim de la distanță, fiecare reporter din locuința sa și asta este foarte dificil, pentru că nu avem locuințe prea spațioase, unii dintre colegi au copii mici de care trebuie să aibă grijă, alții au părinți de care trebuie să aibă grijă sau alte probleme obișnuite, dar care ne absorb timpul și energia; 
  • este pentru prima dată când avem un acces atât de dificil la informații, este aproape imposibil să obținem răspunsuri de la autorități, iar întrebările de la cetățeni vin tot mai multe; 
  • este pentru prima dată când primim atâtea apeluri de la cetățeni cu întrebări, îngrijorări, solicitări, cărora deseori nu reușim să le facem față dar vrem foarte mult să păstrăm acest climat de încredere, pentru că ZdG fără cititori nu ar avea niciun sens.

Toate aceste dificultăți ne afectează într-un mod unic, sunt provocări pe care nu le-am mai întâlnit, sunt întrebări la care încă nu cunoaștem răspunsul. Dar vă promitem că ZdG nu și-a pus nici pentru o secundă întrebarea dacă ar trebui să cedeze, suntem interesați mai mult ca niciodată să muncim în interes public și să livrăm știri și investigații, care să ofere oamenilor răspunsuri. 

Reieșind din aceste considerente, le mulțumim tuturor celor care rămân parteneri și cititori ai ZdG și vrem să continuăm acest drum greu împreună și să găsim împreună soluții. Așteptările noastre de la cititori sunt:

  • Să ne urmăriți în continuare
  • Să nu renunțați la abonamente, dacă sunteți abonați
  • Să treceți la varianta PDF pe perioada în care nu puteți primi varianta tipărită
  • Să abonați PDG dacă nu ați abonat (abonare.md)
  • Să donați abonamente PDF sau orice sumă cât costul unui abonament pentru încurajarea redacției, chiar dacă citiți articolele ZdG gratuit pe web
  • Să povestiți și altora despre ZdG ca să devenim o comunitate și mai mare
  • Să nu vă supărați dacă nu reușim să răspundem imediat la întrebări
  • Să distribuiți această scrisoare și altora, ca să afle toți abonații noștri că nu renunțăm, că #stămacasă, că muncim mult și că #totulvafibine