• Cum președintele NU a anulat legea „miliardului furat” și ce prevede proiectul de „reducere” a datoriei puse pe umerii cetățenilor

  Cum președintele NU a anulat legea „miliardului furat” și ce prevede proiectul de „reducere” a datoriei puse pe umerii cetățenilor
  06 martie 2020 | 14:21

  Deputații au votat în ambele lecturi mecanismul propus anterior de președintelui Igor Dodon pentru „a reduce” datoria miliardului furat. Proiectul prevede instituirea unui nou mod de alocare a profitului disponibil pentru distribuire al Băncii Naționale a Moldovei (BNM) la venitul bugetului de stat. Inițiativa a fost criticată de opoziția parlamentară, care a calificat-o ca fiind una politică și care nu are niciun efect asupra recuperării sau anulării legii miliardului furat, așa cum promitea Igor Dodon în campania electorală. De cealaltă parte, socialiștii prezintă votarea acestui proiect ca pe o promisiune realizată de către șeful statului.

  Ce prevede proiectul aprobat de Parlament

  „Am discutat anterior ca sumele bănești care au fost puse pe spatele cetățenilor în urma furtului miliardului, să le excludem total sau să le reducem. La această etapă am găsit mecanismele necesare pentru a reduce această povară cu 5 – 6 miliarde de lei, adică cu 25% – 30%. Proiectul a fost discutat și cu partenerii noștri externi, cu FMI”, declara la începutul lunii februarie președintele Igor Dodon, deși anterior declarase în repetate rânduri că va anula legea „miliardului furat”, care pune miliardul pe umerii moldovenilor.

  Potrivit proiectului aprobat de Parlament, dacă capitalul statutar constituie mai puţin de 4,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat în întregime pentru majorarea capitalului statutar al instituției. Dacă capitalul statutar constituie de la 4,0% până la 10,0%, din totalul obligaţiunilor monetare ale Băncii Naţionale, 50% din profitul disponibil pentru distribuire va fi alocat la majorarea capitalului statutar, iar 50% – la venitul bugetului de stat. Dacă capitalul statutar constituie mai mult de 10,0% din totalul obligaţiunilor monetare ale BNM, profitul disponibil pentru distribuire va fi transferat în întregime la venitul bugetului de stat.

  Blocul ACUM: Este un proiect politic al președintelui Dodon

  Deputații din Blocul ACUM au declarat că proiectul propus de președinte este unul politic și nu atinge scopul de a recupera banii din miliardul furat.

  „Este un proiect politic al președintelui Igor Dodon care încearcă din răsputeri să arate de ce timp de patru ani nu a putut anula legea miliardului. În realitate însă nici nu s-a încercat. Proiectul are țintă electorală”, a precizat vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari.

  Acesta nu este un proiect care aduce miliardul înapoi, așa cum ați promis în campania electorală. Miliardul rămâne furat și nerecuperat”, a adăugat și deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

  „Ne-am gândit că va fi un proiect tehnic prin care Guvernul încearcă să ușureze presiunea asupra bugetului. Președintele Dodon a vrut însă să transforme acest proiect într-o mare realizare și ambalare de recuperare a miliardului”, a declarat de la tribuna Parlamentului și președintele fracțiunii PAS, Igor Grosu.

  Cum au prezentat socialiștii această „realizare”

  Deși în cadrul ședinței Parlamentului ministrul Finanțelor, Sergiu Pușcuța, a precizat că prin acest proiect nu se anulează și nici nu se recuperează miliardul furat, lucru reiterat ulterior și de vicepreședintele Parlamentului, Vlad Batrâncea, PSRM au prezentat votarea proiectului ca pe o anulare a legii „miliardului furat”, iar comunicatul plasat pe pagina partidului a fost intitulat: „Inițiativa președintelui de a scoate povara miliardului furat de pe umerii cetățenilor, votată în Parlament”.

  Votarea proiectului este prezentată ca pe o mare realizare și de către deputatul socialist Corneliu Furculiță:

  „Scoaterea acestei datorii de pe spatele cetățenilor a fost o promisiune mai veche a președintelui Igor Dodon, dar și a Partidului Socialiștilor. Am promis, am realizat! Este doar un prim pas pentru scoaterea integrală a acestei datorii de pe spatele acestui popor”, a scris Furculiță pe pagina sa de Facebook.

  În campania electorală pentru scrutinul prezidențial din 2016, Igor Dodon declara că una dintre prioritățile lui, în cazul în care va ajunge președinte al R. Moldova, este anularea „Legii miliardului”.

  Deși, președintele Igor Dodon declara că va anula legea „miliardului furat”, după 4 ani de mandat în calitate de președinte al R. Moldova, acest lucru încă nu s-a întâmplat.

  Expert: Banii sunt puși dintr-un buzunar în altul

  Directorul executiv al centrului Expert-Grup, Adrian Lupușor, consideră că inițiativa președintelui Igor Dodon de „a reduce” datoria miliardului furat prin realocarea profitului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) în bugetul stat, vine în contradicție cu principiile de independență a băncilor centrale și are implicații importante asupra cadrului de stabilitate macro-financiară în țară. Totodată, potrivit expertului, inițiativa șefului statului nu poate soluționa problema lipsei progresului în procesul de investigare a dosarului privind furtul miliardului.

  În concluzie, potrivit lui Adrian Lupușor, inițiativa președintelui poate fi catalogată drept o încercare de a camufla lipsa de progres real pe marginea investigării furtului miliardului,

  Adrian Lupușor

  „Este important ca politicienii să se focuseze pe miezul problemei și să renunțe la atentatele în adresa independenței autorității monetare. Este adevărat că, cel mai probabil, BNM poartă o bună parte din vină pentru fraudele comise în contextul „furtului miliardului”. Însă este rolul sistemului de justiție să identifice și să traga la raspundere cei vinovați, și nu al politicienilor, Guvernului sau Președinției”, conchide expertul.

  Anterior și alți experți au privit critic propunerea anunțată de Igor Dodon, menționând că mecanismul propus pentru „a reduce” datoria miliardului furat nu este o noutate pentru R. Moldova. În opinia experților economici, soluția propusă de șeful statului va reduce din independența și imaginea BNM și ar putea comporta anumite riscuri în cazul unei eventuale crize.

  Ne puteți urmări și pe Telegram, unde publicăm investigații și cele mai importante știri ale zilei, dar și pe YouTube, Facebook, Instagram și TikTok.

  Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.

 • TRIMITE ȘTIREA TA
  Cunoști o informație de interes public? Trimite-o la ZdG
  FORMULAR

  Abonează-te pentru a fi la curent cu toate noutățile!

  Ziarul de Gardă. Singurul ziar de investigații din Republica Moldova. Abonează-te și tu! Abonează-te

  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  După un sfert de secol, pe care l-a dedicat sistemului judecătoresc din R. Moldova, magistratul Ion Cotea constată cu regret că în toți acești ani „a asistat doar la distrugerea justiției”. Judecătorul afirmă c…
  VIDEO/ „În 25 de ani, am asistat doar la distrugerea justiției”. De vorbă cu magistratul Ion Cotea despre un sfert de secol din viața sa

  R. Moldova și Republica Italiană au semnat Acordul în domeniul securității sociale. Președinta Sandu: „Documentul oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers”

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a semnat, în cadrul vizitei oficiale la Roma, împreună cu ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, Acordul în domeniul securității sociale, anunță P…
  R. Moldova și Republica Italiană au semnat Acordul în domeniul securității sociale. Președinta Sandu: „Documentul oferă posibilitatea ca, obținând o pensie în această țară, să o poată primi și acasă, dar și invers”

  DOC/ Curtea de Apel Chișinău a respins solicitarea ANI de aplicare a măsurilor de asigurare împotriva democratului Dumitru Diacov, privind constatarea existenței diferenței substanțiale, deținerii averii cu caracter nejustificat și confiscarea averii nejustificate

  Magistrații Curții de Apel Chișinău au respins solicitarea Autorității Naționale de Integritate (ANI) de aplicare a măsurilor de asigurare împotriva democratului Dumitru Diacov, privind constatarea existenței d…
  DOC/ Curtea de Apel Chișinău a respins solicitarea ANI de aplicare a măsurilor de asigurare împotriva democratului Dumitru Diacov, privind constatarea existenței diferenței substanțiale, deținerii averii cu caracter nejustificat și confiscarea averii nejustificate

  DOC/ Alerte de călătorie actualizate. Informații privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

  Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova (MAEIE) a actualizat vineri, 18 iunie, alertele de călătorie. Cetățenii R. Moldova pot călători în țări precum România și Ucraina în baza…
  DOC/ Alerte de călătorie actualizate. Informații privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state

  Dosarul penal care vizează inviolabilitatea vieții private a judecătoarei de la Curtea de Apel: patru persoane, plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, iar o persoană – pentru 20 de zile

  Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) anunță vineri, 18 iunie, că cele cinci persoane care au fost reținute în dosarul privind inviolabilitatea vieții personale a un…
  Dosarul penal care vizează inviolabilitatea vieții private a judecătoarei de la Curtea de Apel: patru persoane, plasate în arest preventiv pentru 30 de zile, iar o persoană – pentru 20 de zile

  VIDEO, FOTO/ Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Republicii Italiene, în cadrul vizitei oficiale la Roma

  Președinta R. Moldova, Maia Sandu, a avut vineri, 18 iunie, o întrevedere cu președintele Republicii Italiene, Sergio Mattarella, în cadrul vizitei oficiale pe care o efectuează în aceste zile la Roma, la invit…
  VIDEO, FOTO/ Președinta Maia Sandu a avut o întrevedere cu președintele Republicii Italiene, în cadrul vizitei oficiale la Roma