Principală  —  IMPORTANTE   —   COVID-19: Dumbrăveanu anunță că cele…

COVID-19: Dumbrăveanu anunță că cele 135 de persoane diagnosticate de medicii de familie vor fi testate

Foto: World Health Organization in Moldova

Persoanele care au fost diagnosticate conform criteriilor clinico-epidemiologice de către medicii de familie și urmează tratament la domiciliu vor beneficia și de prelevarea probelor pentru testarea în condiții de laborator, a anunțat miercuri, 15 aprilie, ministra Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Viorica Dumbrăveanu, precizând că acest lucru va fi făcut „pentru a avea o abordare corectă”.

Aceasta a dat asigurări că pentru aceasta „există posibilități”, iar rezultatele vor fi anunțate în următoarele zile.

„Reieșind din capacitățile pe care le avem actualmente, pentru că avem și teste suficiente și urmează să vină și lotul procurat din China, reieșind din posibilitățile de laborator, pentru că extindem și rețeaua de laboratoare , este funcțional laboratorul din Bălți, pregătim și laboratorul din Cahul, vor fi activate încă două platforme de laborator în Chișinău, ne-am propus ca la etapa respectivă, din potențialul existent, acele 135 de cazuri care au fost diagnosticate în baza criteriilor clincico-epidemiologice să fie suspuse procedurii de testare de laborator. Există potențial, posibilități, ca să vedem totodată cum se implementează această procedură de diagnosticare, dar și pentru a avea o abordare corectă și sub aspect de verificare în condiții de laborator. Respectiv, pe parcursul următoarelor două zile venim cu date actualizate pe această platformă”, a punctat Dumbrăveanu în cadrul briefingului.

Autoritățile au decis ca din 10 aprilie persoanele cu forme ușoare de COVID-19 să fie plasate la domiciliu.

Șefa Direcției politici în domeniul asistenței medicale primare, urgente și comunitare, Tatian Zatîc, a precizat că „medicii de familie se ghidează în selectarea pacienților pentru tratament la domiciliu de către criteriile stabilite în Protocolul clinci standardizat pentru medicii de familie, care spune foarte clar în care cazuri medicul de familie poate trata pacientul la domiciliu și în care cazuri sunt criterii clare pentru spitalizare”.

Medicul de familie, telefonic, discută cu persoana referitor la clinică, datele clinice și datele epidemiologice, deoarece aceste criterii stau la baza stabilirii diagnosticului. Vorbim despre semne catarale ale bolii respiratorii: tuse, febră, durere în gât, cefalee. Și criteriile epidemiologice, care deja sunt clare, că toată țara deja este în situația epidemiologică extinsă, respectiv, apariția acestor semne catarale permite medicului de familie de a stabili diagnosticul COVID-19 și cel mai important este că stabilirea acestui diagnostic se face la domiciliu, fără a veni pacientul în instituția medicală și fără testare. Acest număr de persoane cu diagnosticul confirmat în bază de criterii clinice și epidemiologice se includ în raportarea totală a situație pe țară. Medicii de familie au fost instruiți în depistarea persoanelor cu semne de COVID-19, cunosc care sunt criteriile”, a specificat aceasta.

Cazurile diagnosticate la domiciliu au fost incluse în numărul total, apoi excluse. Ulterior, autoritățile au decis să calculeze toate cazurile ca fiind confirmate cu noul coronavirus, astfel că în prezent sunt 2049, dintre care 1914 de cazuri au fost confirmate în condiții de laborator și 135 de persoane depistate conform criteriilor clinico-epidemiologice.