Principală  —  Ştiri  —  Social   —   „Controversații” desemnați la Premiul Național…

„Controversații” desemnați la Premiul Național 2016

Astăzi, 26 august, la Palatul Republicii, se va desfășura ceremonia festivă de înmânare a Premiului Naţional 2016. În cadrul ceremoniei, cei 10 nominalizați la Premiul Național vor primi câte 100.000 de lei „pentru rezultatele obţinute în diverse arii de activitate, inclusiv: cercetare, dezvoltare tehnologică și culturală”.

Unul dintre candidații desemnați la Premiul Național este și Victor Țvircun, fost ministru al Educației. Desemnarea acestui „ministru controversat” a stârnit nemulțumirea mai multor oameni. Amintim că, în timp ce ocup afuncția de ministru al Educației, Victor Țvircun a încălcat de nenumărate ori legea. Acesta a concediat ilegal și apoi a restabilit în funcție mai mulți profesori, achitând acestora despăgubiri pentru absența forțată de la serviciu în sumă de peste 20 de mii de lei. Tot din cauza lui, Moldova a pierdut mai multe cauze la CEDO.

Menționăm că nemulțumiri a stârnit și desemnarea la Premiul Național a scriitorului și bloggerului Traian Vasilcău. Acesta este învi­nuit că ar fi pla­giat o poe­zie a scri­i­toa­rei Doina Uri­ca­riu. Mai mulți inter­na­uți s-au între­bat cum este posi­bil ca Vasil­cău să fie desem­nat la Pre­miul Națio­nal în timp ce a pla­giat o poe­zie, criticând modul în care au fost selectați candidații.