Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Consiliul pentru egalitate, despre cazul…

Consiliul pentru egalitate, despre cazul medicului-chirurg care a fost filmat în timp ce discuta cu o pacientă vorbitoare de rusă

Captură de ecran

Consiliul pentru egalitate informează că a fost sesizat cu privire la cazul în care un medic al Spitalului Clinic Republican „Timofei Moşneaga” din capitală discută cu o pacientă vorbitoare de limbă rusă, fără să știe că este filmat.

Instituția face apel către toate persoanele care au comentat cazul, în public sau pe rețelele de socializare, să se abțină de la discursuri instigatoare la ură și la discriminare, „astfel ca fiecare dintre noi să ne simțim în siguranță într-o societate care asigură coeziunea și bunăstarea tuturor membrilor săi”.

Consiliul menționează că condamnă discursurile susceptibile să propage, să incite, să promoveze sau să justifice orice formă de ură bazată pe intoleranță sau discriminare pe orice criteriu, inclusiv de naționalitate, origine etnică, limbă, loc de naștere și loc de trai.

„În context, Consiliul face un apel către protagoniștii înregistrării video apărute în spațiul online, să comunice Consiliului toate circumstanțele de fapt, astfel încât autoritatea să dețină probele necesare pentru examinarea cazului.

Consiliul apreciază poziția Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga”, că toți pacienții merită un tratament echitabil și respectuos, indiferent de limba pe care o vorbesc sau de apartenența lor etnică și salută reacția instituției prin care dă asigurări că acest caz va fi analizat sub toate aspectele în cadrul Comitetului de etică”, se arată în comunicatul publicat de Consiliu.

În seara de 20 iulie, pe rețelele de socializare au apărut imagini video cu discuția dintre un medic-chirurg din secția ORL a Spitalului Clinic Republican „Timofei Moșneaga” din municipiul Chișinău și pacienta sa. În videoclip, bărbatul o întreabă de ce ea nu vorbește limba română, ci rusa, odată ce trăiește aici, și spune că rușii sunt „dușmani”.

Ulterior, Spitalul Clinic Republican „Timofei Moşneaga” a venit cu o reacție, exprimându-și dezacordul şi „condamnând ferm mesajele care pot afecta pacienţii.”

Ziarul de Gardă a discutat cu medicul, dar și cu șeful secției ORL, care au oferit primele declarații.Potrivit doctorului, discuția ar fi fost mult mai lungă, iar în imaginile video au fost incluse momente rupte din context „pentru a da o tentă politică”.

Am discutat și cu șeful secției ORL, Eusebiu Sencu, care a declarat că și el a discutat cu pacienta și a confirmat că aceasta „nici idee nu avea că a fost filmată”, fiind utilizată camera ascunsă.