Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Consiliul Național al Rectorilor din…

Consiliul Național al Rectorilor din România susține organizarea BAC-ului: „Eliminarea examenului ar genera o inechitate”

Foto: monitorulcj.ro

În timp ce R. Moldova a decis anularea examenelor de BAC în acest an, Consiliul Naţional al Rectorilor (CNR) din România susţine organizarea examenului de Bacalaureat, dar într-un mod responsabil şi echitabil, cu respectarea precauţiilor impuse de răspândirea COVID-19, notează Agerpres.

CNR subliniază că examenul naţional de Bacalaureat este singura modalitate de evaluare în măsură să certifice de o manieră unitară dobândirea cunoştinţelor şi aptitudinilor adecvate absolvirii învăţământului liceal, constituind de asemenea şi baza pentru a accede în instituţiile de învăţământ superior.

„Considerăm că eliminarea examenului de Bacalaureat ar genera o inechitate socială importantă între absolvenţii promoţiei 2020 şi cei din promoţiile anterioare şi/ sau viitoare. De asemenea, credem că nu trebuie finanţate studiile unui număr mare de persoane, care după câteva săptămâni sau luni vor abandona facultatea din cauza nivelului necorespunzător de pregătire, creând în acelaşi timp premisele unui eşec personal care le poate marca existenţa sau împiedicând poate accesul altora”, se precizează în comunicatul CNR.

CNR adaugă faptul că organizarea examenului de Bacalaureat este necesară inclusiv din perspectiva garantării dreptului la educaţie, drept fundamental prevăzut de Constituţia României.

„Ar trebui să renunţăm la o procedură de evaluare necesară şi unică prin natura ei, doar pentru că anul acesta trebuie să se desfăşoare diferit? Credem că nu şi considerăm obligatorie implicarea Ministerelor Sănătăţii şi al Internelor, alături de Ministerul Educaţiei şi Cercetării, în elaborarea normelor necesare şi luarea tuturor măsurilor pentru desfăşurarea în cele mai bune condiţii a acestui examen, având în vedere în acelaşi timp toate scenariile posibile. În acest context, universităţile îşi afirmă sprijinul pentru derularea evaluării naţionale în condiţii de siguranţă, fiind cunoscută atât capacitatea organizatorică, cât şi infrastructura de care dispun”, comentează CNR.

Parlamentul Republicii Moldova a aprobat pe 21 mai, în ambele lecturi, proiectul de lege privind anularea examenelor naționale de absolvire a programelor de studii în învățământul general, sesiunea de examene 2020. Proiectul a fost susținut de 76 de deputați.