Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Condițiile de călătorie, pentru cetățenii…

Condițiile de călătorie, pentru cetățenii R. Moldova, în Turcia, Bulgaria și Ucraina: 5 mii de euro amendă pentru turiștii care nu vor respecta regimul de autoizolare în Grecia

Imagine simbol

Cel puțin până la 1 iulie Turcia, Bulgaria și Croația, unele dintre cele mai solicitate destinații pentru concediul de vară, nu permit accesul cetățenilor moldoveni până cel puțin la 1 iulie 2020. În Grecia și Ucraina accesul este permis, însă cetățenii R. Moldova, odată întrați în aceste țări, sunt obligați să respecte regimul de autoizolare pentru 7 sau 14 zile.

Ministerul de Externe de la Chișinău a publicat un document ce conține informații privind accesul cetățenilor R. Moldova pe teritoriul altor state în contextul pandemiei de Covid-19.

Informațiile sunt valabile până, cel puțin la 1 iulie curent.

Turcia

Aeroporturile din Turcia nu permit accesul cetățenilor moldoveni până pe 1 iulie 2020. După această dată, Turcia urmează să deschidă cursele regulate cu Republica Moldova.

În timpul zborului pasagerii vor fi rugați să îndeplinească un formular cu privire la locul aflării, vor fi examinați și testați, dacă au simptome specifice. Pasagerii cu rezultat pozitiv la testul Covid-19 nu vor fi deportați, urmând a fi tratați pe teritoriul țării.

Operatorii de zboruri trebuie să întrunească toate cerințele necesare, în conformitate cu instrucțiunile publicate de Direcția Generală a Aviației Civile cu privire la măsurile de precauție împotriva Covid-19, care urmează a fi respectate în aeroport și aeronave.

Ucraina

La intrarea în Ucraina, cetăţenii RM urmează să fie amplasaţi în locaţii de observaţie(carantină) timp de 14 zile. Este obligatorie procurarea poliţei de asigurare medicală, care să acopere cheltuielile legatede tratamentul COVID-19.

Excepţie de la plasarea în carantină sunt următoarele categorii de persoane: 

  • persoanele care sosesc în Ucraina dinț ări cu o rată semnificativă de infectare cuCOVID-19 sau cetăț eni ale acestor state care tranzitează Ucrainași care pot prezenta documente care confirmă faptul că părăsesc Ucraina în decurs de 2 zile.
  • conducători auto și personalul de deservire a mijloacelor de transport, care efectuează ruteregulate

Bulgaria

Intrarea cetățenilor Republicii Moldova pe teritoriul Bulgariei, inclusiv pe cale aeriană prin aeroporturile de la Sofia, Burgas, Varna și Plovdiv este interzisă până în data de 30 iunie 2020, în conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății al Bulgariei.

Croația

Restricțiile de călătorie în Croația sunt menținute și în continuare pentru resortisanții țărilor terțe, cu excepția:

  • profesioniștilor din domeniul medical
  • lucrătorilor transfrontalieri
  • transportatorilor de mărfuri
  • membrilor misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale
  • persoanelor aflate în tranzit și altor persoane care călătoresc în scop de urgență (cu prezentarea documentelor confirmative).


Totodată, sunt premise călătoriile în scopuri de afaceri, cu prezentarea actelor confirmative în acest sens, a adresei de domiciliu/a locației pe teritoriul Croației și a telefonului de contact, fie personal, fie a unei persoane de contact din Croația. În cazul în care nu există dovezi pertinente pentru a intra pe teritoriul croat, persoanele vor solicita o autorizare specială de călătorie la adresa de email: uzg.covid@mup.hr
Izolarea la domiciliu nu este o condiție obligatorie, însă, la intrarea în țară a cetățenilor străini, se eliberează un prospect informativ cu instrucțiuni și recomandări de limitare a interacțiunii cu alte persoane și măsuri ce urmează a fi respectate pe perioada șederii în Croația.

Grecia

Începând cu data de 15.06.2020, aeroporturile din Atena și Thessaloniki sunt deschise inclusiv pentru cetățenii Republicii Moldova din următoarele categorii: studenți; posesorii permisului/dreptului de ședere elen; deținătorii contractelor de muncă pe teritoriul grecesc și doar în următoarele condiții :

Efectuarea pe aeroport a testului COVID-19 (gratuit) și cazarea într-un hotel special desemnat de către autoritățile elene (până la obținerea rezultatelor),

În cazul în care testul la COVID-19 va fi:

  • Negativ – cetățeanului moldovean i se va solicita să se auto-izoleze pentru 7 zile;
  • Pozitiv – pasagerul va fi supus carantinei instituționalizate pentru 14 zile.

Nerespectarea carantinei este pasibilă de o amendă de 5000 euro.

Aceste decizii sunt în vigoare până în data de 1 iulie, când vor fi anunțate actualizări la subiect.