Principală  —  IMPORTANTE   —   Condițiile de călătorie, pentru cetățenii…

Condițiile de călătorie, pentru cetățenii R. Moldova, în Grecia, Spania, Bulgaria și Turcia

Cel puțin până la 31 iulie Grecia, Bulgaria, Spania și Croația, unele dintre cele mai solicitate destinații de către moldoveni, pentru concediul de vară, nu permit, cu animite excepții, accesul cetățenilor R. Moldova.

În schimb, cetățenii R. Moldova pot intra în Turcia pe cale terestră, maritimă și aeriană, respectând regulile și măsurile de prtecție în legătură cu pandemia de Covid-19.

Grecia

Autoritățile elene au anunțat decizia de prelungire, până în data de 31 iulie 2010 a interdicțiilor temporare de intrare pe teritoriul Greciei a cetățenilor străini, din țările non-UE (Decizia nr. 2874 din 15.07.2020 publicată în Monitorul Oficial).

Excepție de la prezenta Decizie vizează cetățenii, inclusiv a țărilor non-UE, care posedă permisul de ședere al unei țări membre UE sau din zona Schengen.

Din lista statelor exceptate de la interdicțiile temporare de intrare pe teritoriul Greciei fac parte: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Tailanda, Tunisia și Uruguay sub rezerva confirmării reciprocității.

Totodată, potrivit autorităților elene, la un interval de două săptămâni, în baza observațiilor situației epidemiologice și în conformitate cu recomandările Uniunii Europene, lista țărilor non-UE, care vor putea călători în Republica Elenă va fi actualizată.

Cetățenii vor fi obligați, cu cel puțin 24 ore înaintea efectuării călătoriei, să completeze un formular electronic de localizare al pasagerilor (Passenger Locator Form), prin intermediul căruia autoritățile să poată asigura evidența călătorilor.

Ulterior completării, persoanele vor primi un cod unic de confirmare a înregistrării, care va necesita a fi păstrat și, în momentul intrării pe teritoriul Republicii Elene, prezentat autorităților de frontieră
(electronic sau pe suport de hârtie). Formularul este disponibil în limba engleză la adresa https://travel.gov.gr/#/

Potrivit informației comunicate de autoritățile elene, în baza codului respectiv, cetățenii vor fi testați obligatoriu, iar după testare, până la aflarea rezultatului se vor autoizola la destinația pe care au declarat-o în formularul de localizare al pasagerilor. În funcție de rezultat, pozitiv – vor fi obligați să se afle 14 zile în autoizolare, negativ – fără carantină.

Cetățenii Republicii Moldova care vor dori să călătorească în scop personal sau de afaceri în Republica Elenă și care nu dețin permis elen de ședere și contract de muncă elen, se vor adresa la oficiul consular al Ambasadei Greciei acreditată pentru Republica Moldova, cu solicitarea examinării dosarului.

Potrivit autorităților elene, la un interval de două săptămâni, în baza observațiilor situației epidemiologice și în conformitate cu recomandările Uniunii Europene, lista țărilor non-UE care vor putea călători în Republica Elenă va fi actualizată.

Bulgaria

În conformitate cu ordinul Ministerului Sănătății al Bulgariei din 15 iulie, intrarea în Bulgaria a cetățenilor statelor terțe, inclusiv ai Republicii Moldova, este interzisă până în data de 31 iulie 2020. Restricțiile sunt valabile și în privința tranzitării.

Cu titlu de excepție, autoritățile bulgare examinează solicitările de intrare și tranzitare a Bulgariei pentru persoanele aflate în situație umanitară dificilă.

Informația respectivă urmează a fi comunicată ambasadei la adresa de e-mail: sofia@mfa.gov.md pentru a fi transmisă spre examinare autorităților bulgare.

Portugalia

Se menţin restricţiile de călătorie. Portugalia a suspendat toate zborurile din Portugalia în afara UE și din afara Uniunii Europene spre Portugalia. Limitările respective de circulație nu afectează dreptul de intrare pentru cei care dețin cetățenia portugheză, cetățenii străini deținători de permise de ședere și de vize de lungă ședere eliberate de autoritățile portugheze.

Pe teritoriul continental al Portugaliei, rămâne obligatorie izolarea doar a persoanelor diagnosticate cu Covid-19 și a celor aflate sub supraveghere activă.

Spania

Conform recomandărilor UE, Spania menține restricții temporare impuse călătoriilor neesențiale din ţările terţe către Uniunea Europeană şi ţările asociate Schengen.

Călătoriile din țările terţe pe teritoriul spaniol, începând cu 04 iulie 2020 până la 31 iulie 2020, ora 24:00, sunt permise doar pentru următoarele categorii de persoane:


• rezidenții statelor membre UE, statelor asociate spațiului Schengen, Andorrei, Monaco, Vaticanului și San Marino;
• titularii unei vize de lungă ședere a unui stat UE sau unui stat asociat spațiului Schengen;
• lucrătorii transfrontalieri;
• profesioniștii în domeniul sanitar sau din serviciile de îngrijire a bătrânilor, care se îndreaptă la locul de exercitare a muncii;
• transportatorii de mărfuri, inclusiv echipajele navelor și personalul aeronautic necesar pentru desfășurarea activităților de transport aerian;
• străinii acreditați în Spania ca membri ai misiunilor diplomatice, oficiilor consulare și organismelor internaționale, militare și de protecție civilă și membrii organizațiilor umanitare, pentru exercitarea atribuțiilor oficiale;
• studenții care își fac studiile într-un stat UE sau stat asociat spațiului Schengen și care dețin un permis de ședere sau viză de studii valabilă;
• muncitorii migrați de înaltă calificare, munca cărora nu poate fi amânată sau realizată de la distanță, inclusiv participanții la evenimente sportive de nivel înalt care au loc în Spania (în ambele cazuri aceste circumstanțe trebuie justificate documentar);
• persoanele care călătoresc din motive de familie imperative, documentate corespunzător;
• persoanele care pot dovedi cauze de forță majoră sau situații de necesitate;
• muncitorii sezonieri din sectorul agricol (posesori ai unui contract de muncă);
• rezidenții următoarelor țări: Algeria, Australia, Canada, Georgia, Japonia, Muntenegru, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Serbia, Coreea de Sud, Thailanda, Tunisia, Uruguay și China.

Pentru rezidenții din Algeria, China și Maroc se va aplica principiul de reciprocitate.

Turcia

Autoritățile turcești au anulat interdicțiile de intrare/ieșire de pe teritoriul Turciei, pentru cetățenii străini (excepție face hotarul terestru cu Iran).

Astfel, cetățenii Republicii Moldova pot intra în Turcia pe cale terestră, maritimă și aeriană.

Precizăm că zborurile dintre Republica Moldova și Republica Turcia, au fost reluate începând cu data de 1 iulie.

Pasagerii aeronavelor sunt obligați să poarte mască de protecție în timpul aflării în aeronavă și pe aeroport. La intrare în Turcia toate persoanele vor fi supuse controlului medical.

Cei ce vor manifesta simptome vor fi supuși testului la COVID-19 (potrivit autorităților testul va fi efectuat fără plată).

Persoanele care vor fi testate pozitiv la COVID-19 nu vor fi returnate, acestea urmând a fi tratate pe teritoriul Turciei. La intrare în Turcia, persoanele sunt obligate să îndeplinească un formular cu privire la locul aflării lor în țară.

Regulile de conduită pe aeroport și în avion, care urmează a fi respectate de către pasageri drept măsuri de precauție împotriva COVID-19 pot fi accesate pe pagina oficială a Direcției Generale a Aviației Civile din Republica Turcia, la următorul link: http://web.shgm.gov.tr/en/covid-19/6390-guidelines.

Croația

Restricțiile de călătorie în Croația sunt menținute în continuare pentru resortisanții țărilor terțe, cu excepția:


 profesioniștilor din domeniul medical,
 lucrătorilor transfrontalieri,
 transportatorilor de mărfuri,
 membrilor misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale,
 persoanelor aflate în tranzit și altor persoane care călătoresc în scop de urgență (cu prezentarea documentelor confirmative).

Totodată, sunt premise călătoriile în scopuri de afaceri, cu prezentarea actelor confirmative în acest sens, a adresei de domiciliu/a locației pe teritoriul Croației și a telefonului de contact, fie personal, fie a unei persoane din Croația. În cazul în care nu există dovezi pertinente pentru a intra pe teritoriul croat, persoanele vor solicita o autorizare specială de
călătorie la adresa de email: uzg.covid@mup.hr.

Izolarea la domiciliu nu este o condiție obligatorie, însă, la intrarea în țară a cetățenilor străini, se eliberează un prospect informativ, cu instrucțiuni și recomandări de limitare a interacțiunii cu alte persoane și măsuri ce urmează a fi respectate pe perioada șederii în Croația.