(Foto) Comemorarea ostașilor la monumentul din ruini

Cu ocazia Zilei Armatei Române, astăzi, 25 octombrie, la Cimitirul Eroilor din Chișinău a avut loc o ceremonie de comemorare a ostașilor români căzuți pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale. Deși cimitirul are o valoare istorică inestimabilă pentru R.Moldova cât și pentru alte state, ai căror descendenți sunt înhumați, acesta este în continuare într-o stare deplorabilă.

Deși în 2013 a fost creată o comisie cu reprezentanți ai mai multor ministere și ai Primăriei Chișinău pentru rezolvarea problemelor Cimitirului, și până azi nu s-a putut ajunge la un compromis cu agentul economic în proprietatea căruia se află terenul. Ambasadorul României în R. Moldova, Daniel Ioniță, a precizat că, pentru fiecare națiune, comemorarea eroilor și păstrarea cimitirelor trebuie să fie o datorie.

Ambasadorul i-a adresat mulțumiri pentru prezență singurului veteran de război care a putut ajunge la eveniment. Petru Ciobanu are 94 de ani și își amintește cu tristețe de vara anului 1944, când a pierdut pe frontul de luptă primii camarazi de război. Potrivit președintelui Asociației Republicane a Participanților la Războaie (ARPR), Mihai Postovan, pe teritoriul R. Moldova au mai rămas până la 50 de veterani de război, dintre care, 10 – în Chișinău.

Printre participanții la acțiunea comemorativă s-au numărat și viceministrul Apărării al R. Moldova, Gheorghe Galbura, reprezentanți ai Mitropoliei Basarabiei și ai Ministerului Apărării.

La Cimitirul Eroilor, numit și Cimitirul de Onoare din Chișinău, au fost înmormântați circa 3000 de ostași de diferite naționalități: români, ruși, austrieci, cehi, francezi, nemți, italieni greci, unguri și polonezi.

Cimitirul a fost deschis în timpul primului război mondial, iar după al doilea război mondial, în anii 60 ai secolului trecut, acesta a fost distrus de autoritățile sovietice, la fel ca și celelalte peste 240 de cimitire românești de pe teritoriul R. Moldova. În 2013, ARPR a reușit să identifice circa 200 de morminte, dintre care până la 100 fiind intacte.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *