Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cinci ministere fără miniștri. Care…

Cinci ministere fără miniștri. Care sunt acestea

Cinci  ministere au rămas fără miniștri în ultimele luni –  Ministerul Apărării, Ministerul Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor,  Ministerul Agriculturii, iar de astăzi și Ministerul Mediului și cel al Educației. 

La data de 17 decembrie 2016, Anatol Șalaru, ministru al Apărării și prim-vicepreședintele Partidului Liberal, anunță că și-a depus demisia din funcția de prim-vicepreședinte al Partidului Liberal. Ulterior, la 28 decembrie, Anatol Şalaru a plecat și de la Ministerul Apărării, din funcţia de ministru  pe care a deținut-o în perioada 31 iulie 2015- 27 decembrie 2016. Acesta a fost demis din funcție printr-un decret semnat la 27 decembrie de noul președinte, Igor Dodon. Decizia a fost luată după o solicitare semnată de liderul PL, Mihai Ghimpu, care a anunțat că formațiunea sa îi retrage sprijinul politic ministrului Apărării. Astfel, interimatul a rămas să fie asigurat de către viceministrul Gheorghe Galbura.

La data de 9 februarie 2017 un alt minister rămâne fără ministru. Vasile Botnari, ministru al Tehnologiilor Informaționale și Comunicațiilor,  este ales în funcția de director general al „Moldovagaz”. Ulterior, acesta demisionează din funcția de ministru, conducerea instituției urmând să fie asigurată de către viceminiștrii Vitalie Tarlev și Vitalie Ciolac.

Al treilea minister rămas fără conducător este cel al Agriculturii. La 15 martie 2017, ministrul Eduard Grama a fost reținut de ofițerii Centrului Național Anticorupție (CNA). Reținerea lui Grama a venit după ce angajații CNA și procurorii anticorupție au efectuat percheziții la Ministerul Agriculturii  şi Industriei Alimentare și în biroul ministrului Eduard Grama, într-un dosar legat de înstrăinarea a 30 de hectare de teren din comuna Stăuceni, mun. Chișinău, care aparțineau Colegiului Naţional de Viticultură şi Vinificaţie (CNVVC), aflat în subordinea ministerului Agriculturii. Potrivit probelor acumulate de procurori, ministrul ar fi primit mită pentru a semna anumite acte care ar fi permis înstrăinarea loturilor menţionate. Ulterior, Grama și-a dat demisia din fruntea ministerului. 

Valeriu Munteanu, ministrul Mediului și cei doi viceminiștri ai instituției, Igor Talmazan și Victor Morgoci, și-au anunțat astăzi demisia. Tot azi, și-a anunțat demisia și  ministra Educației, Corina Fusu. Astăzi, o serie de instituții ar urma să rămână fără șefi, după ce Partidul Liberal a anunțat vineri că părăsește coaliția de guvernare, la scurt timp după reținerea primarului general al mun. Chișinău, Dorin Chirtoacă.

La ultima ședință a Parlamentului premierul Pavel Filip a fost întrebat despre cele trei ministere, la acea oră, rămase fără miniștri. 

“Noi ne-am întrebat dacă are sens acum, dacă în curând vom veni cu reforma guvernului. Noi am înaintat foarte mult în reforma administrației publice centrale. Eu am vorbit despre ea cu un an în urmă, dar tot eu am făcut lucrurile să meargă mai încet, pentru că m-am gândit la capacitățile guvernului.  (…) Așa a fost creat Centrul de implementare a reformelor, unde avem un șir de experți naționali și internaționali. Suntem pregătiți pentru demararea acestei reforme.  Din aceste motive, am considerat că nu are rost să venim cu numirea în funcție a miniștrilor, după care să venim cu o reformă”, a precizat Filip.

Totodată, întrebat ce va face în cazul în care Igor Dodon va  refuza numire de miniștri, Filip a spus:

“Ne-am străduit să avem o relație cu președintele strict instituțională  și relația Guvernului cu președintele va fi una strict instituțională. Ați văzut că am putut depăși o situație care ține de numirea ambasadorilor peste hotare”.