Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Centrul de Justiție Familială, care…

Centrul de Justiție Familială, care va oferi asistență complexă victimelor violenței în familie, va fi lansat în acest an

Sursa foto: MAI

În anul 2022 au fost înregistrate 2 471 de cazuri de violență în familie raportate la organele de drept, informează Ministerul Afacerilor Interne (MAI) miercuri, 25 ianuarie, în ședința grupului de lucru din cadrul Proiectului „Crearea unui Centru de Justiție Familială în Moldova”.

Potrivit unui comunicat al MAI „violența în familie este una din cele mai grave probleme cu care se confruntă societatea”, atât la nivel internațional, cât şi național, iar prevenirea și combaterea acestui fenomen este un „obiectiv important pe agenda MAI și poate fi realizată prin implicarea tuturor instituțiilor competente în acest domeniu”.

În cadrul ședinței, au fost discutate progresele și provocările în dezvoltarea Centrului, dar și „soluțiile durabile pentru asigurarea unui mecanism mai eficient de protecție a victimelor violenței în familie și sexuale”.

„La moment, MAI se află la cea de-a doua etapă de avizare a regulamentului cadru și a standardelor minime de calitate cărora va corespunde Centrul de Justiție Familială (CJF). Respectiv, într-un singur sediu, va fi asigurat accesul imediat al victimelor violenței la servicii urgente și specializate. Tot aici, vor fi investigate cazurile de violență, precum și evaluate riscurile și identificate necesitățile victimelor fiind referite către servicii de reabilitare de lungă durată”, se menționează într-un comunicat. 


Potrivit reprezentanților MAI, Centrul de Justiție Familială se preconizează a fi lansat pe parcursul anului 2023. Activitatea centrului se va desfășura în conformitate cu standardele legale naționale și internaționale, bazându-se pe „cele mai bune practici în domeniul asistenței și protecției victimelor violenței sexuale și de gen, precum și victimelor violenței în familie”.


În anul 2022 au fost înregistrate 2 471 de cazuri de violență în familie raportate la organele de drept, comparativ cu 2609 cazuri semnalate anul 2021, informează reprezentanții MAI.