Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cel mai lung summit pentru…

Cel mai lung summit pentru climă s-a încheiat fără vreo concluzie clară

După două zile și două nopți suplimentare de discuții, summitul de climă COP 25 de la Madrid s-a încheiat fără o concluzie clară. Țările au stabilit să prezinte noi planuri, mai ambițioase, pentru reducerea emisiilor de dioxid de carbon la următoarea conferință ONU despre climă, ce va avea loc anul viitor la Glasgow, în Marea Britanie. Concluziile au fost amânate până atunci, scrie Digi24.

COP25 a fost cel mai lung summit de acest fel. Secretarul general al ONU a fost dezamăgit de rezultatul discuțiilor și a spus că s-a pierdut o oportunitate importantă.

Au participat 200 de țări la Conferința asupra schimbărilor climatice de la Madrid

COP25, la care au asistat reprezentanţi din aproape 200 de ţări şi care în ziua inaugurării, luni 2 decembrie, a beneficiat de prezenţa a peste 50 de şefi de stat şi de guvern, s-a încheiat duminică cu un discurs al preşedintei Schmidt, după 14 zile, potrivit Digi24.

Celelalte 24 de Conferinţe asupra schimbărilor climatice desfăşurate în anii precedenţi au durat mai puţin decât cea de la Madrid, deşi unele COP au fost nevoite să-şi prelungească sesiunile mai mult decât era prevăzut.

Până acum, cea mai lungă Conferinţă era considerată COP17 din 2012 de la Durban (Africa de Sud), care s-a prelungit cu 36 de ore după data închiderii oficiale. Viitoarea Conferinţă a ONU dedicată climei va fi cea de la Glasgow, din Marea Britanie, care va găzdui COP26.

Angajamentele așteptate din partea liderilor de la nivel mondial trebuiau să fie o actualizare a promisiunilor pe care țările le-au făcut în cadrul acordului climatic de la Paris în 2015 când 195 de națiuni au convenit să lucreze împreună pentru a împiedica  ca încălzirea globală să treacă dincolo de punctul critic, din perspectiva oamenilor de știință, de 2 grade Celsius peste nivelul pre-industrial. Astfel de angajamente sunt cruciale deoarece forța combinată a planurilor de acțiune actuale țărilor de la nivel global limitează încălzirea globală la o valoare între 2,7 și 3,7 grade Celsius, relata CBS News.

FOTO: UN Climate Change/Twitter