CEC a aprobat Regulamentul cu privire la votarea în diasporă. Ce prevede acesta

Comisia Electorală Centrală a adoptat în ședința din 3 iulie Regulamentul cu privire la votarea cetățenilor Republicii Moldova aflați peste hotarele țării. Documentul punctează aspectele cu privire la constituirea secțiilor de votare, votarea propriu-zisă, numărarea voturilor și monitorizarea alegerilor.

Deși membrul CEC, Sergiu Gurduza a propus amânarea aprobării regulamentului până va fi efectuată expertiza juridică și anticorupție a proiectului, președinta CEC, Alina Russu, a precizat că proiectul a fost făcut public și supus dezbaterilor publice. Regulamentul a fost aprobat cu votul a cinci membri CEC.

În cazul alegerilor parlamentare, care vor avea loc în baza sistemului mixt, cetățenii vot vota pe liste de partid, cât și în circumscripții uninominale. Astfel, 50 de deputați vor fi aleși pe liste de partid și 51 în circumscripții uninominale. La alegerile din toamnă, peste hotare vor fi organizate trei circumscripții uninominale, respectiv, diaspora va fi reprezentată de trei deputați în viitorul Parlament.

Potrivit noului regulament, în afara secțiilor de votare pe lângă misiunile diplomatice și oficiile consulare ale Republicii Moldova, pot fi organizate, cu acordul autorităților țării respective, secții de votare și în alte localități. Diaspora va fi informată despre statele și localitățile unde vor fi constituite secții de votare după ce acestea vor fi determinate de către Guvern.

Listele electorale vor fi întocmite în baza datelor colectate de la misiunile diplomatice și oficiale consulare ale Republicii Moldova, iar alegătorii care nu au fost înscriși în liste, dar se prezintă în ziua alegerilor, vor fi înscriși într-o listă suplimentară.

Deși reprezentanții diasporei au recomandat votarea pe parcursul a două zile peste hotare, CEC nu a acceptat propunerea diasporei, menționând că această modificare intră în competența Parlamentului. Astfel, regulamentul prevede votare într-o singură zi, între orele 07.00 și 21.00.

„Biroul electoral al secției de votare poate decide prelungirea cu cel mult două ore a termenului votării pentru a le permite alegătorilor, care așteaptă să voteze la secția de votare respectivă, să-și realizeze drepturile”, se menționează în regulament.

Cetăţenii R. Moldova cu drept de vot care în ziua alegerilor se vor afla în străinătate se pot înregistra în prealabil online pe pagina  www.alegator.md. Datele înregistrării prealabile vor fi luate în considerație pentru stabilirea țărilor și localităților unde vor fi deschise secții de votare. În același timp, cetățenii cu drept de vot care s-au înregistrat în prealabil vor fi informați despre secțiile de votare deschise pe teritoriul țării unde se află prin mesaje la adresa de e-mail indicată în formularul declarației de confirmare a înregistrării.

Cetățenii din diasporă au propus mai multe modificări la acest regulament. Printre acestea se numără votarea pe parcursul a două zile, deschiderea mai multor secții de votare și suplinirea secțiilor cu un număr mai mare de buletine. Majoritatea dintre acestea au fost respinse de CEC.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

1 comentariu

  1. Solon

    salvarea votului diasporei o poate face Registrul alegatorului, votul electronic Votul prin procura. Ultimul ar acorda dreptul unui membru al familii sa voteze pentru el. Doar nu mai traim in perioada represiilor din anii 30 din ex URSS cand copii se deziceau de parinti. Traim alte timpuri. In Registru sa fie inclusi toti cei cu drept de vot In caz de plecare peste hotare peste un anumit timp
    sa fie radiat. De inclus in liste — daca se prezinta personal cu actele in regula. Astfel vom avea un tablou real al electoratul;ui Nu unul ideal Imensurabil. Dar real ce poate fi verificat.. Votul unui cetetean din diaspora costa MULT. De ce unui membru al comisie electorale i se planeste, dar celui care parcurge sute de km ca sa voteze, nu se face nici o inlesnire. De ce ??? QUI PRODAST ???

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *