Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Cât va achita CNAM pentru…

Cât va achita CNAM pentru noul medicament antidiabetic compensat

Sursa foto: MS

Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM) va achita din fondurile de asigurare obligatorie de asistență medicală 4035 de lei pentru tratamentul anual cu Dapagliflozinum al unui pacient cu diabet zaharat care are și insuficiență cardiacă. În total, potrivit CNAM, circa 10 mii de persoane vor beneficia de acest preparat. CNAM compensează jumătate din prețul medicamentelor cu această denumire comună internațională. Suma fixă compensată per cutie a câte 30 de pastile este de 344,67 lei.

Dapagliflozinum face parte dintr-o generație nouă de medicamente antidiabetice, fiind unul esențial în tratamentul diabetului zaharat de tip II.

„Administrarea acestui medicament inovativ reduce semnificativ riscul de deces din cauza bolilor cardiovasculare sau agravarea insuficienței cardiace, inclusiv cazurile de spitalizare pentru insuficiență cardiacă. De asemenea, diminuează riscul de a trece pacienții cu diabet zaharat la terapia cu insulină.

Spre comparație, costul anual per pacient cu diabet pentru tratamentul cu analogi de insulină este în medie de 5759 de lei, variind de la 3028 lei până la 9016 lei. Acești bani sunt alocați, de asemenea, din fondurile de asigurare medicală obligatorie”, anunță CNAM.

Decizia de a include dapagliflozinum pe lista de medicamente compensate a fost luată urmare a identificării surselor financiare disponibile în acest scop, precum și după mai multe runde de negocieri a prețului cu producătorii de medicamente compensate.