Principală  —  IMPORTANTE   —   Care sunt condițiile în care…

Care sunt condițiile în care cetățenii R. Moldova pot călători în alte state? Ultimele date actualizate

Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene a R. Moldova (MAEIE) a actualizat informațiile privitor la condițiile în care cetățenii R. Moldova pot călători în străinătate.

România – cetățenii R. Moldova vor fi plasați în izolare

Este menținută interdicția de intrarea pe teritoriul României, prin punctele de trecere a frontierei de stat, a cetățenilor străini şi apatrizilor, cu o serie de excepții. Cetățenii R. Moldova, ca și ai altor state, care nu se încadrează în categoriile de excepții nu au dreptul de a intra pe teritoriul României, pe durata stării de alertă.

R.Moldova se regăsește printre țările cu risc epidemiologic ridicat, semnificând că cetățenii R. Moldova, eligibili pentru călătorii în România vor fi plasați în izolare/carantină la intrarea în România. Măsura a instrat în vigoare la 13.02.2021, ora 00:00.

Ucraina – tranzitarea în decurs de 48 de ore

Cetățenii străini pot intra în Ucraina, inclusiv cu scopul tranzitării teritoriului ucrainean, prezentând obligatoriu la punctul de trecere polița de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru COVID-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină.

Tranzitarea teritoriului Ucrainei în ambele sensuri de către cetățenii R. Moldova, poate fi realizată în baza prezentării unei dovezi a faptului că aceasta va fi efectuată în decurs de 48 ore (drept exemplu poate servi biletul de călătorie cu autocarul, biletul de călătorie cu avionul) și a poliței de asigurare medicală, care să acopere costurile unui eventual tratament pentru Covid-19 și/sau costurile privind cheltuielile de carantină, emisă de o companie de asigurări din Ucraina sau de o companie de asigurări străină, care are reprezentanță în Ucraina.

Franța – prezentarea testului PCR Covid-19 negativ

Persoanele care călătoresc în Franța din afara spațiului european trebuie să îndeplinească următoarele condiții:

  • să facă parte din categoria de călători pentru care se permite intrarea în Franța din afara spațiului european;
  • să prezinte justificativele privind motivul imperios de călătorie;
  • să prezinte un test PCR Covid-19 negativ realizat cu cel mult 72 de ore înainte de îmbarcare (pentru persoanele cu vârsta de peste 11 ani);
  • să completeze declarația de onoare privind absența simptomelor de Covid;
  • să prezinte angajamentul de onoare de a se supune unui eventual test antigenic sau examen medical la sosire în Franța;
  • să prezinte angajamentul de onoare de a se izola pentru 7 zile, eventual în locul indicat de autoritățile franceze, precum și de a efectua un test PCR la sfârșitul perioadei de izolare.

Germania – motivul călătoriei trebuie să fie certificat

Autorităţile germane mențin în continuare restricțiile la intrarea în Republica Federală Germania a cetățenilor străini, inclusiv a cetățenilor R. Moldova, R. Moldova fiind introdusă pe lista statelor de risc.

În prezent, cetățenii R. Moldova pot călători în Germania doar dacă există motive care pot fi certificate la intrarea pe teritoriul Germaniei, printre care: permis de ședere/domiciliul legal; contract de muncă în domenii precum cele ale sănătății, industriei alimentare, transportului de mărfuri; reuniune familială (soț/soție/copii minori). Pentru reîntregirea familiei, ca măsură primară – este nevoie să fie respectată procedura legală, realizată prin misiunile diplomatice ale Republicii Federale Germania acreditate în străinătate; tratament medical, dacă există o confirmare de la doctor și dacă viața pacientului este în pericol. Persoana care urmează a fi tratată poate fi însoțită de până la doi însoțitori; studii – în cazul în care instituția de învățământ insistă asupra prezenței fizice a elevului/studentului, având în vedere trecerea temporară la regimul online de învățământ.

Italia – autoizolare pentru 14 zile

Rămâne în continuare interzisă intrarea în Italia a persoanelor care în ultimele 14 zile au vizitat sau tranzitat un șir de state, inclusiv R. Moldova, cu excepția celor care vor prezenta următoarele motive doveditoare: muncă; urgență absolută; sănătate; studiu; întoarcerea la domiciliu sau la reședință.

Aceste persoane vor completa o declarație pe propria răspundere la îmbarcare sau la intrarea în țară prin care vor furniza informațiile solicitate, inclusiv vor avea obligația să se autoizoleze pentru o perioadă de
14 zile.

Pentru siguranța cetățenilor R. Moldova aflați peste hotare, suplimentar la coordonatele misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, MAEIE are activat un Centru de Apel, care poate fi contactat la numerele de telefon 0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a R. Moldova sau din străinătate la: +373 22 788 722. Operatorii au program de luni până vineri între orele 08.00 – 17.00 (ora R. Moldova). În afara programului cu publicul, poate fi expediat un mesa: prin email lacall.center@mfa.gov.md sau pe pagina de Facebook a Centrului deApel;