Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Banca Națională a Moldovei: Bancnota…

Banca Națională a Moldovei: Bancnota de 100 de lei, cea mai des falsificată

Foto: seenews.com

Pe parcursul anului 2017 numărul contrafacerilor de monedă națională în sistemul bancar a totalizat 3 960 de bancnote. Potrivit unui raport al Băncii Naționale a Republicii Moldova (BNM), acest număr este în descreștere cu circa 39% față de anul 2016.

Structura pe valori nominale a falsurilor constatate în anul 2017 din punct de vedere cantitativ:

Bancnota cu cel mai mare număr de falsuri înregistrate a fost cea de 100 de lei – 3 418 bucăți. Pe locul al doilea se poziționează bancnota cu valoarea de 20 de lei, într-un număr de 242 de falsuri, urmată de bancnota de 200 de lei, cu 192 de falsuri. Bancnota de 50 de lei numără în total 61 de falsuri, iar cea de 1 000 de lei, doar 29 de unități. Această statistică este valabilă și pentru anul 2016, atunci când au fost înregistrate circa 6 500 de bancnote de false.

Foto: BNM

Potrivit poliției, pe parcursul anului 2017 au fost pornite și documentate 57 de cauze penale pe faptul punerii în circulație a banilor falși.

Cum să depistați o bancnotă falsă?

– Dacă ai dubii cu privire la unele bancnote primite, o metodă simplă pentru a verifica dacă o bancnotă este falsă este să încerci să răzuiești culoarea de pe ea, cu o cheie sau cu o monedă. Dacă se răzuiește, este unul dintre semnele clare că bancnota este falsă. În același timp, bancnotele false sunt mai deschise la culoare.

– Pe bancnota originală regiunea de trecere păr și fața a lui Ștefan cel Mare este ușor neclară, iar la bancnota falsă este prezent un intens contrast.

-Pe bancnotele contrafăcute firul de argint este deplasat spre stânga, aproape că se confruntă cu Ștefan, iar cifra 100 din centru este abia vizibilă.

– Bancnotele false nu au fibrele colorate care pot fi observate pe o suprafață albă.

Foto: Poliția Republicii Moldova