Principală  —  IMPORTANTE   —   Bacul de la Molovata, unica…

Bacul de la Molovata, unica legătură a satelor din stânga Nistrului cu malul drept, a rămas blocat. Primăria Cocieri cere ajutorul autorităților centrale

Bacul de la Molovata, care în această perioadă era singura posibilitate pentru locuitorii satelor din stânga Nistrului de a ajunge pe malul drept, a rămas blocat în nămol din cauza scăderii nivelului apei din râu. Primăria Cocieri cere intervenția autorităților de la Chișinău.

Mii de locuitori ai satelor din stânga Nistrului, dar aflate sub jurisdicția R. Moldova, s-au pomenit blocați după ce bacul de la Molovata nu mai poate circula între cele două maluri ale Nistrului, iar posibilitatea de a ajunge în dreapta Nistrului pe cale rutieră, pe la podul de la Vadul lui Vodă, este blocată în legătură cu pandemia de Covid-19.

„Blocati in propria tara. Asa s-a inceput ziua de azi dimineata, 9 mai, Ziua Victoriei, pe platoul Cocieri, cind bacul plutitor, care era unica sansa de a ajunge pe malul drept, s-a innamolit la mal din cauza ca apele Nistrului au scazut. Informatia in mod operativ a fost transmisa dnei Vice-prim, ministru pentru Reintegrare. Asteptam o solutie!”, se spune într-un mesaj publicat de pagina de facebook a Primăriei Cocieri, sat din stânga Nistrului, aflat sub jurisdicția R. Moldova.

„La finele lunii martie Asociația #PromoLEX a informat despre instalarea, de către administrația regiunii, a unor blocaj pe o mare parte a drumurilor ce fac legătura între satele comunelor Cocieri și Corjova, care până la acest moment, nu au fost înlăturate. Astfel, pe lângă îngrădirea libertății de circulație pentru mii de oameni, aceștia sunt lipsiți de acces la produse alimentare și produse de primă necesitate, care erau transportate zilnic cu bacul.

Izolarea totală a acestor localități este și o consecință a nesoluționării problemelor deja existente și acumulate de-a lungul timpului. Promo-LEX reiterează solicitările făcute anterior către Guvernului Republici Moldova și Comisiei Unificate de Control, de a soluționa problema accesului către aceste localități. De asemenea, insistăm ca autoritățile constituționale să asigure libertatea de circulației pentru cetățenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, se spune într-un comunicat al Asociației PromoLEX în legătură cu situația de izolare în care s-au pomenit locuitorii satelor din stânga Nistrului.

UPDATE: Precizările autorităților despre împotmolirea bacului de la Molovata: a fost deversată o cantitate importantă de apă din rezervorul hidrocentralei de la Dubăsari

Citiți și: Bacul de la Molovata: între două Moldove