Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Avocatul Poporului a depus o…

Avocatul Poporului a depus o sesizare la CC: Restricția privind votarea în diasporă cu buletinul de identitate încalcă Constituția

Avocatul Poporului, Mihail Cotorobai, a depus la Curtea Constituțională o sesizare prin care solicită examinarea în regim de urgență a constituționalității interzicerii votării în diasporă în baza buletinelor de identitate și a pașapoartelor cu termenul de valabilitate expirat.

Conform art. 58 alin (3) lit. c) din Codul electoral, în secțiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova alegătorii pot vota exclusiv în baza pașaportului și a livretului marinar. Prin această normă, implicit, se interzice cetățenilor R. Moldova să voteze în aceste secții de votare cu buletinul de identitate, buletinul de identitate provizoriu sau cu buletinul sau pașapoarte expirate.

„Consider că interdicția pentru cetățenii R. Moldova de a vota în secțiile de votare constituite peste hotarele R. Moldova în baza buletinului sau pașaportului expirat este contrară art. 38 alin (2) din Constituția R. Moldova, deoarece reprezintă o interdicție a dreptului de vot. De asemenea, această interdicție instituie un tratament diferențiat în raport cu cetățenii care votează în R. Moldova, care pot vota în baza buletinelor de identitate, inclusiv a celor provizorii. Acest tratament diferențiat nu poate fi justificat și este contrat art. 16 alin (2) din Constituție. De asemenea, această restricție contravine legii”, se precizează în sesizarea depusă de Mihail Cotorobai.

Avocatul Poporului solicită examinarea cât mai curând posibilă a sesizării pentru a permite tuturor cetățenilor R. Moldova, indiferent de domiciliu sau reședință, locul aflării permanente sau temporare, de a-și exercita dreptul la vot fără bariere nejustificate și disproporționate.

Potrivit Avocatului Poporului, conform art. 3 alin (1) din Legea nr. 273 din 09.11.1994 privind actele de identitate din sistemul național de pașapoarte, buletinul de identitate al cetățeanului R. Moldova se eliberează cetățenilor pentru întrebuințare pe teritoriul republicii sau peste hotarele ei. Astfel, buletinul de identitate poate fi utilizat de către cetățenii R. Moldova și peste hotare în special făcând dovada cetățeniei R. Moldova.

„Consider că restricția privind votarea peste hotarele țării cu buletinul de identitate sau în baza actelor de identitate expirate nu este proporțională scopului urmărit, aduce atingere substanței drepturilor electorale a cetățenilor R. Moldova aflați peste hotare și încalcă dreptul persoanei de a alege”, a concluzionat Mihail Cotorobai.

Guvernul a avizat negativ un proiect care prevedea votarea în diasporă în baza buletinului expirat

La 26 iunie, mai mulți deputați au înregistrat în Parlament un proiect de lege, la solicitarea asociațiilor obștești și a reprezentanților diasporei, care are drept scop îmbunătățirea procedurii de vot pentru moldovenii plecați peste hotare. Potrivit proiectului înaintat de deputați, se propune introducerea unui nou articol în Codul Electoral cu titlul „drepturile speciale ale alegătorilor din diasporă”, care va prevedea posibilitatea votării cu buletinul de identitate, organizarea alegerilor în diasporă pentru două zile consecutiv, dar și asigurarea cu suficiente buletine de vot a secțiilor de votare. Guvernul a avizat însă negativ acest proiect înaintat la solicitarea diasporei. Potrivit avizului dat de Guvern, dreptul de vot al cetățenilor R. Moldova este unul condițional, iar calitatea de cetățean poate fi demonstrată în fața organelor electorale doar printr-un act de identitate valabil: „Or identificarea alegătorilor în procesul votării este relevantă, având în vedere că ar putea apărea deficiențe la stabilirea identității cetățenilor care au acte de identitate expirate, în acest sens fiind importantă însăși fotografia din actul de identitate”.