Principală  —  IMPORTANTE   —   Autoritățile municipale anunță că vor…

Autoritățile municipale anunță că vor demara astăzi procedura de procurare în regim de urgență a testelor pentru depistarea virusului COVID-19 în rândul cadrelor didactice

Foto: chisinau.md

Boris Gîlca, șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, anunță că luni, 6 septembrie, va fi demarată procedura de procurare în regim de urgență, prin contract de mică valoare, a testelor pentru depistarea virusului COVID-19 în rândul cadrelor didactice.

„Astăzi vom demara procedura de procurare în regim de urgență prin contract de mică valoare, conform legislației, a testelor pentru testarea cadrelor didactice. Imediat vom organiza o licitație. Ne-am dori și cu participare internațională, pentru a procura aceste teste la prețuri cât mai atractive. Definitivăm împreună cu Direcția de educație mecanismul și modalitatea de testare a cadrelor didactice. Cel mai probabil, cadrele didactice se vor testa la instituțiile medicale în zona de proximitate geografică, acolo unde este instituția de învățământ”, a spus Gîlca.

Potrivit șefului interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, incidența în municipiul Chișinău este de 167 de cazuri la 100 mii de populație, iar la asistența medicală primară sub supraveghere sunt 3 789 de persoane cu forme ușoare.

„După indicatorii epidemiologici este caracteristic „cod roșu” de alertă în municipiul Chișinău. Acest lucru a fost declarat și de Comisia Extraordinară de Sănătate Publică Chișinău pe 3 septembrie. În municipiul Chișinău bilanțul Cazurilor confirmate de la începutul pandemiei de COVID-19 a ajuns la 110 mii de persoane infectate și cu regret avem 1939 de decese. La asistența medicală primară în supraveghere sunt 3 789 de persoane cu forme ușoare și medii de COVID, iar la ziua de azi avem 827 de focare. Capacitatea totală de paturi COVID în municipiul Chișinău este de 645 paturi. 450 de paturi se află la centrul COVID de la Moldexpo; 350 de paturi ca staționar pentru pacienții confirmați și 100 pentru triaj pentru pacienții suspecți la COVID. Avem 30 de paturi la terapia intensivă”, a spus Gîlca.

Primăria municipiului Chișinău va aloca din bugetul municipal trei milioane lei din cheltuieli aprobate pentru combaterea și prevenirea virusului COVID-19, în scopul realizării măsurilor antiepidemice, pentru procurarea testelor de diagnostic pentru detectarea SARS-CoV-2, care ar urma să fie aplicate gratuit cadrelor didactice și personalului auxiliar nevaccinat din instituțiile municipale publice de învățământ preuniversitar. Decizia a fost luată vineri, 3 septembrie, de către membrii Comisiei Extraordinare de Sănătate Publică (CESP) a municipiului Chișinău.

Anterior, primarul general al capitalei, Ion Ceban, a anunțat că a dispus alocarea a trei milioane din fondul municipal pentru testarea profesorilor care nu s-au vaccinat anti-Covid. Decizia a venit după schimbul de replici dintre primarul Chișinăului și ministra Sănătății, Ala Nemerenco, cu privire la decizia Comisiei Naționale Extraordinară de Sănătate Publică (CNESP), prin care cadrele didactice nevaccinate, sunt obligate să prezinte teste negative la COVID-19, la fiecare 14 zile, din cont propriu.

Membrii Comisiei Naționale Extraordinare pentru Sănătate Publică (CNESP) au aprobat luni, 23 august, noi măsuri de sănătate publică, în scopul prevenirii cazurilor de infectare cu COVID-19. Potrivit CNESP, de la 1 septembrie 2021, instituțiile de învățământ primar, gimnazial, liceal, învățământ profesional tehnic și universitar își vor desfășura activitatea cu prezența fizică a elevilor și studenților, în condițiile respectării măsurilor de sănătate publică dispuse de CNESP.

Având în vedere evoluția nefavorabilă a procesului epidemic cu tendință de agravare, în incinta instituțiilor de învățământ, inclusiv în curți, nu vor fi organizate festivități sau alte evenimente publice dedicate începutului anului de studii 2021-2022. Totodată, în scopul asigurării desfășurării procesului educational în deplină siguranță, CNESP recomandă atingerea ratei de vaccinare în rândul persoanelor adulte de cel puțin 95% în fiecare instituție de învățământ, până la 01 octombrie 2021.