Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Aprobat de Guvern: Pașaportul, comandat…

Aprobat de Guvern: Pașaportul, comandat prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare din România, Austria, Suedia și Ungaria, va putea fi achitat cu un card bancar și livrat la adresa solicitată

Sursa: Arhivă

Cetățenii R. Moldova, stabiliți cu domiciliul sau aflați temporar în România, Austria, Suedia și Ungaria, care solicită eliberarea pașaportului prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, vor putea achita pe loc serviciile prestate cu un card bancar și vor putea să-și primească documentul la adresa de domiciliu sau la locul aflării din străinătate.

Procesarea plăților va fi efectuată prin MPay, iar livrarea va fi făcută prin intermediul serviciului guvernamental de livrare MDelivery. Proiectul Hotărârii de Guvern cu respectivele prevederi a fost votat, pe 25 ianuarie, în cadrul ședinței Executivului.

Potrivit Guvernului, noua modalitate de documentare a cetățenilor a devenit posibilă datorită unui proiect-pilot, implementat de Agenția Servicii Publice (ASP) și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

La etapa inițială, în proiect au fost incluse misiunile Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE) cu sediile în București, Viena, Stockholm și Budapesta. Ulterior, potrivit Guvernului, de această opțiune vor putea beneficia toate misiunile diplomatice și oficiile consulare (MDOC) ale MAEIE.

„Cetățenii Republicii Moldova, stabiliți cu domiciliul sau aflați temporar în străinătate, care solicită eliberarea pașaportului prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare, vor putea achita pe loc serviciile prestate cu un card bancar pe care-l dețin.

În legătură cu faptul că integrarea serviciilor prestate prin intermediul MDOC va fi asigurată treptat, cu aplicarea concomitentă a două modalități de achitare a plăților, solicitanții vor avea posibilitatea de a alege opțiunea de achitare – în valută străină sau în monedă națională. În cazul achitării în lei moldovenești, procesarea plăților va fi efectuată prin MPay”, potrivit unui comunicat al Guvernului.

Totodată, cetățenii care solicită perfectarea unui pașaport prin intermediul misiunilor diplomatice și oficiilor consulare ale Republicii Moldova vor putea recepționa documentul la adresa de domiciliu sau la locul aflării în străinătate. Acest lucru este posibil prin intermediul serviciului guvernamental de livrare MDelivery, susțin reprezentanții Executivului.

„Procedura solicitării serviciului MDelivery se face la sediul misiunii diplomatice sau a oficiului consular. La recepționarea cererii pentru eliberarea pașaportului cetățeanului Republicii Moldova, solicitantul va fi informat despre posibilitatea de livrare a documentului prin intermediul MDelivery, comunicându-i-se lista furnizorilor de servicii poștale, termenele de livrare și tarifele stabilite.

La rândul său, cetățeanul urmează să-i comunice funcționarului consular numărul de telefon, e-mailul şi adresa de livrare, să achite tariful documentului solicitat şi al serviciului de livrare. După depunerea comenzii electronice de livrare de către funcționarul consular, solicitantul va recepționa pe e-mailul indicat o notificare de confirmare cu numărul comenzii MDelivery”, explică Executivul.

Comanda serviciului de livrare poate fi vizualizată pe portalul oficial al Serviciului guvernamental MDelivery – mdelivery.gov.md.

Proiectul Hotărârii Guvernului urmează să intre în vigoare odată cu publicarea acestuia în Monitorul Oficial al R. Moldova.