Principală  —  IMPORTANTE   —   APCSP urmează să fie restructurată,…

APCSP urmează să fie restructurată, după ce autoritățile au depistat un șir de nereguli. Ministrul Economiei: „Directorul instituției nu poate fi demis pentru că se află în concediu de îngrijire a copilului”

Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) urmează să fie restructurată, după ce Ministerul Economiei a efectuat un audit și a depistat un șir de nereguli. Un anunț în acest sens a fost făcut de către prim-ministra Natalia Gavrilița și ministrul Economiei Sergiu Gaibu.

Potrivit prim-ministrei, Gavrilița în ultimii ani APCSP a fost ineficientă și a fost folosită de către persoanele din anturajul fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc care se aflau la conducere „pentru stoarcerea banilor din afaceri”.

„Agenția pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței (APCSP) va fi reformată. Această instituție este extrem de importantă mai ales în această situație de criză. Din păcate, în ultimii ani această instituție a fost ineficientă. (…) Această instituție s-a demonstrat a fi și ineficientă și coruptă. Ministerul Economiei a efectuat mai multe acțiuni în ultimele luni pentu a curăța instituția de interese și corupți. Au fost acumulate mai multe dosare incriminatorii și au fost transmise procuraturii. Agenția a fost folosită în ultimii ani ca instrument de stors banii din afaceri sunt sigură că aceste informații sunt suficiente pentru condamnări. La conducerea instituției au fost persoane din anturajul lui Plahotniuc și așa-numiții inspector au făcut parte dintr-o federație de sport”, a declarat prim-ministra Natalia Gavrilița.

Ministrul Economiei susține că în urma auditului efectuat au fost depistate mai multe nereguli și a decis că APCSP trebuie să fie restructurată. În context, Gaibu a menționat că directorul Agenției nu poate fi demis pentru că se află în concediu de îngrijire a copilului.

„În urma mai multor încălcări, Ministerul Economiei a dispus restructurarea APCSP. Agenția va fi restructurată și completată cu funcționari capabili. În urma mai multor plângeri parvenite din partea agenților economici către Ministerul Economiei am inițiat acțiuni de audit, iar aceste constatări reflectă grave neconformități și numeroase încălcări. Au fost depistate abateri și deficiențe de procedură fiind compromisă administrarea instituției. Directorul instituției nu poate fi demis pentru că se află în concediu de îngrijire a copilului. În prezent, patru inspectori sunt în arest preventiv. Ministerul a dispus un moratoriu la controalele acestei instituții până la finalizarea restructurării acesteia. Urmează a fi efectuat un plan de restructurare”, a declarat ministrul Economiei.

În decembrie 2021, Ziarul de Gardă a scris că patru funcționari din cadrul Agenției pentru Protecția Consumatorilor și Supravegherea Pieței(APCSP) au fost reținuți de CNA și procurori, într-un dosar pornit pe fapte de corupere pasivă. Potrivit responsabililor de la CNA, cei patru funcționari ar fi pus la cale o schemă de corupție, prin intermediul căreia ar fi pretins și primit sistematic bani de la agenți economici pentru a nu le îngrădi activitatea comercială.

Angajații APCSP ar fi efectuat periodic controale la comercianții din piețele din capitală și din țară, iar pentru a nu indica în actele de constatare presupusele nereguli stabilite în activitatea de întreprinzător, aceștia ar fi pretins și primit de la agenți economici bani sub formă de taxe de protecție.