Principală  —  IMPORTANTE   —   Apartamentele sociale de circa 50…

Apartamentele sociale de circa 50 de milioane de lei din Rezina, aproape finalizate. Iată cine este în drept să solicite locuințe

Blocul în construcție din Rezina. Foto: ZdG

Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale promite că reconstrucția apartamentelor sociale din Rezina, întârziată cu cinci ani pentru că autorităţile raionale nu s-au obosit să găsească banii pe care s-au angajat să-i investească, iar firma care a efectuat lucrările, cu legături directe cu politicul, a intrat în insolvabilitate, va fi finalizată până la 31 mai curent. Termenul a fost anunțat după vizita pe șantier a secretarului de stat în domeniul construcții și urbanism, Veaceslav Șipitca.

Reprezentanții Ministerului anunță că în prezent sunt efectuate lucrări de finisare pe interior, și anume instalarea obiectelor sanitare, instalarea ușilor interioare în apartamente, vopsirea tavanelor și pereților interiori, instalarea laminatului și montarea lifturilor la 2 scări a blocului cu 72 apartamente.

Reconstrucția locuințelor sociale din Rezina a demarat în 2017 și, conform promisiunilor factorilor de decizie, lucrările urmau să fie încheiate în 16 luni, adică până în iulie 2018. 

Blocul în construcție din Rezina. Foro: ZdG

Proiectul este susținut financiar de Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), cu o valoare de 2,2 milioane de euro, iar Consiliul raional Rezina și-a asumat să acopere cheltuielile pentru construcție în proporție de 64,32% – 650 de mii de euro (circa 13,6 milioane de lei, n.r.) fiind contribuție financiară și 770 de mii de euro (echivalentul a circa 16 milioane de lei, n.r.) fiind contribuție materială, care reprezintă clădirea blocului cu nouă etaje și terenul aferent acesteia, costul documentației de proiect, verificării și expertizării documentației și costul expertizei tehnice a obiectului. 

Iunona Lungul, Simion Tatarov, Vasile Bîtca și Eleonora Graur, la inaugurare lucrărilor. Foto: locuintesociale.gov.md

Pentru că cei din Consiliul raional nu au putut să-și onoreze angajamentele financiare, lucrările au fost stopate în iulie 2019 și reluate în anul 2021.

Locuințe sociale – într-un bloc cu proprietari

ZdG a constatat că apartamentele din blocul propus pentru locuințe sociale fuseseră repartizate încă pe timpul Uniunii Sovietice angajaților fabricii de ciment, dar și familiilor din satul Ciorna, locuințele cărora fuseseră deteriorate în urma exploziilor efectuate în cariera de calcar de la marginea satului. Repartizarea s-a făcut chiar cu indicarea numerelor locuințelor, iar asta înseamnă că beneficiarii ordinelor de repartizare sunt în drept să pretindă la imobilele care ar trebui să devină sociale. 

Locuințe sociale, construite de firmele primarului PDM de la Bogzești

Construcția locuințelor sociale în raionul Rezina a fost încredințată firmei „Ozun-Cons” SRL, care aparține primarului PDM de la Bogzești, raionul Telenești, Vasile Ozun.

Iar serviciile de supraveghere tehnică a lucrărilor de construcție a blocului au ajuns la Vitalie Marandici, fiul lui Vasile Ozun. 

În 2020, firma lui Ozun a intrat în procedură de insolvabilitate.

Mai multe detalii despre ancheta ZdG pe cazul locuinșelor sociale din Rezina vedeți în materialul video de mai jos.

Solicitanții de locuințe sociale vor putea depune cererile la Centrul Raional Rezina, care în baza unei Comisii instituite va examina cererile și va prezenta lista beneficiarilor selectați spre aprobare Consiliului.

Locuințele sociale se oferă în baza unui contract de locațiune, încheiat pentru o perioadă de 5 ani între proprietarul locuinței sociale sau autoritatea desemnată în acest scop și fiecare beneficiar într-un termen de 30 zile de la pronunțarea Deciziei de către Consiliu.  Termenul Contractului poate fi prelungit pentru încă o perioadă consecutivă de 5 ani în cazul păstrării condițiilor pentru obținerea locuinței sociale.