Principală  —  IMPORTANTE   —   Ana Revenco, numită de Parlament…

Ana Revenco, numită de Parlament în funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării pe un termen provizoriu de 12 luni

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Fosta ministră de Interne Ana Revenco a fost numită de Parlament în funcția de directoare a Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării pe un termen provizoriu de 12 luni. Decizia a fost luată joi, 19 octombrie, cu votul a 60 de parlamentari PAS. 15 deputați ai Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) au votat împotriva proiectului de hotărâre.

„(…) Cred că cetățenii R. Moldova au simțit în ultimii doi ani că dezinformarea a devenit o armă letală a războiului hibrid. Și ea țintește nemijlocit asupra siguranței cetățeanului. Ea lovește în unitate, ea lovește în capacitatea statului de a se dezvolta drept o societate democratică. Dezinformarea, manipulările, știrile false au existat aici ca parte a războiului dus de Rusia de 30 de ani, dar au explodat de o mie de ori în urma invaziei ruse în Ucraina (…)”, a declarat Ana Revenco în plenul Parlamentului.

Sursa: Captură foto Privesc.eu

Pe 16 octombrie 2023, președinta Maia Sandu a semnat scrisoarea prin care a propus Parlamentului numirea Anei Revenco în funcția de director al Centrului pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării. 

În perioada august 2021 – iulie 2023, Ana Revenco a deținut funcția de ministră a afacerilor interne.

Anterior, Revenco a activat și în funcția de consilieră a președintei R. Moldova în domeniul apărării și securității naționale și secretară a Consiliului Suprem de Securitate (CSS). La fel, Ana Revenco a condus Centrul pentru combaterea traficului de persoane al Ministerului Afacerilor Interne și a fost fondatoare și directoare executivă a Centrului Internațional „La Strada” Moldova.

Pe 14 iulie 2023, prim-ministrul Dorin Recean a anunțat că trei miniștri și-au dat demisia, printre care ministra afacerilor interne de atunci, Ana Revenco.

În iulie 2023, în R. Moldova a fost instituit Centrul pentru Comunicare Strategică și Combatere a Dezinformării, în urma unei inițiative legislative a președintei Maia Sandu. Conform unui comunicat al Parlamentului, instituția are misiunea „de a consolida cooperarea între instituții în lupta împotriva dezinformării, manipulării informațiilor și ingerințelor străine, care prezintă pericol sau pot prejudicia securitatea națională și periclita realizarea intereselor naționale”.