Principală  —  Ştiri  —  Social   —   Agenția Medicamentului și-a anulat propriul…

Agenția Medicamentului și-a anulat propriul ordin și a reintrodus biosimilarul „Strim” în Nomenclatorul de stat al Medicamentelor

Agenția Medicamentului, instituție care a refuzat până acum să ofere prea multe explicații pe marginea biosimilarului STRIM, a semnat recent un ordin de anulare a propriul ordin din 7 august de suspendare a STRIM și a indicat re-introducerea medicamentului pe piața din R.Moldova. Autoritatea nu explică ce a dus la schimbarea radicală a măsurii în cauză, însă promite să „monitorizeze activ utilizarea produsului medicamentos”, scrie Sănătate Info.

STRIM a fost reintrodus în Nomenclator printr-un ordin semnat pe 6 noiembrie. Deși a devenit un subiect de interes public, Agenția Medicamentului nu a considerat de cuvință să-și anunțe decizia și să explice care sunt argumentele stau la baza reintroducerii pe piață a medicamentului STRIM. Astfel, nu este clar dacă compania producătoare a prezentat date suplimentare cu privire la siguranța preparatului sau care dintre dubiile existente în luna august, când a fost semnat ordinul de suspendare, nu mai sunt actuale. 

În ordinul semnat de Zinaida Bezverhnâi se menționează doar că ordinul din 7 august este anulat, iar compania producătoare s-ar obliga să facă studii post-autorizare de siguranță în termen de 12 luni. 

„Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale va monitoriza activ utilizarea produsului medicamentos. Deținătorul certificatelor va efectua studii post-autorizare privind siguranța în termen de 12 luni cu prezentarea rezultatelor în temeiul Ordinului 358 din 12.05.2017”, se arată în ordin.

Trebuie menționat că discuțiile despre biosimilarul STRIM au explodat când persoanele cu diabet au bătut alarma că sunt obligate să folosească un biosimilar despre care nu știu nimic. Public, se cunoștea că producătorul STRIM vine din Ucraina. Ulterior, s-a aflat că producătorul din Ucraina folosea substanța activă din India. Deși acest lucru nu înseamnă neapărat o indicație referitor la calitate, Agenția Mediacamentului a refuzat, la solicitarea Sănătate INFO, să facă public dosarul de înregistrare al STRIM, argumentând prezența datelor sensibile. 

Citiţi continuarea Sănătateinfo.md

În decembrie 2018 Ziarul de Gardă scria că Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale este învinuit că a organizat o licitație pentru achiziționarea insulinei cu dedicație pentru o companie ucraineană, care propune un preparat biosimilar al insulinei, mai ieftin în raport cu produsul original, dar încă netestat suficient.