A fost constituită Comisia specială pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică pe un termen de 10 ani

Parlamentul a constituit Comisia specială pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică pe anii 2020-2030.
Potrivit Hotărârii adoptate de Legislativ, în cadrul ședinței de astăzi, Comisia va elabora și prezenta Parlamentului proiectul Strategiei în termen de 90 de zile.
Din Comisie fac parte deputați ai tuturor fracțiunilor, cu excepția fracțiunii PDM care nu și-a delegat niciun reprezentant: Ruxanda Glavan (președinta Comisiei), Reghina Apostolova (vicepreședinta Comisiei), Dan Perciun, Alla Darovannaia, Liviu Vovc, Efrosinia Grețu.
În scopul îndeplinirii sarcinilor sale, Comisia poate antrena specialiști din cadrul Secretariatului Parlamentului, Cancelariei de Stat, reprezentanți ai autorităților administrației publice centrale și locale, reprezentanți ai mediului academic, inclusiv colaboratori ai USMF „N. Testemițanu” și Școala de Management în Sănătate Publică, precum și la alți experți din țară și străinătate.
Potrivit deputatei Comisiei protecție socială, sănătate și familie, Ruxanda Glavan, crearea Comisiei pentru elaborarea proiectului Strategiei naționale de securitate farmaceutică este o continuare logică a Hotărârii adoptate, pe 26 noiembrie curent, de către Parlament cu privire la elaborarea Strategiei de dezvoltare a sectorului sănătății al Republicii Moldova pentru perioada 2020-2030.
„Sunt necesare acțiuni concrete pe 3 direcții principale ce determină securitatea farmaceutică: asigurarea eficacității, inofensivității și bunei calități a medicamentelor; asigurarea accesibilității fizice și economice a medicamentelor; asigurarea bunei calități a tuturor serviciilor farmaceutice precum și a bunei funcționări a întregului sistemul farmaceutic”, se arată în nota informativă a proiectului de hotărâre.
Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 1000 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web, ÎN LEAD, trebuie indicat și linkul direct către articolul preluat, iar în text, minim încă un hyperlink la sursa primară. Instituțiile de presă care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar edițiile tipărite vor indica sursa și autorul informației. Materialele de pe www.zdg.md sunt protejate de Legea 139 privind dreptul de autor și drepturile conexe, inclusiv de Codul Deontologic al Jurnalistului din Republica Moldova. Preluarea integrală a materialelor ZdG se poate realiza doar în condițiile unui acord prealabil cu redacția.