Principală  —  Ştiri  —  Social   —   47 de cazuri de intoxicații…

47 de cazuri de intoxicații cu monoxid de carbon au fost înregistrate în luna ianuarie

FOTO: facebook.com/CNAMUP

Pe parcursul lunii ianuarie, 47 de persoane au solicitat intervenția ambulanței pe motivul intoxicației cu monoxid de carbon, informează Serviciul de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească (SAMUP) într-un comunicat vineri, 2 februarie.

Potrivit reprezentanților SAMUP, din cele 47 persoane cu vârste cuprinse între 1-86 de ani, 30 sunt maturi și 17 copii. Pe motivul intoxicațiilor cu monoxid de carbon a fost solicitată intervenția ambulanței pentru 20 pacienți din centrul R. Moldova, 10 din nordul țării, 9 din UTA Găgăuzia și câte 4 persoane din municipiul Chișinău și sudul țării.

„Intoxicarea cu monoxid de carbon e cauzată de inhalarea monoxidului, un gaz insipid, fără miros, incolor, provenind din arderea incompletă a unor gaze. Se poate acumula în zone închise sau semi-închise, cum ar fi: mașini, case, clădiri. Dacă se acumulează o cantitate prea mare de monoxid, acesta poate deveni mortal.

Simptomele cele mai frecvent asociate cu acest tip de intoxicație sunt: dureri de cap, amețeli, grețuri, stare de vomă. Printre alte simptome se numără somnolența, dereglările de vedere și a ritmului cardiac și pierderea cunoștinței”, atenționează autoritățile din sănătate.

Echipele de asistență medicală urgentă au acordat ajutor medical prespitalicesc și au transportat asistat 41 pacienți la spitalele din țară pentru continuarea tratamentului specializat, anunță SAMUP.