Principală  —  Ştiri  —  Social   —   39 de organizații ale societății…

39 de organizații ale societății civile au semnat o declarație în care își exprimă îngrijorarea față de realizarea sondajului IMAS

Organizațiile semnatare consideră că mai multe întrebări au fost formulate părtinitor, astfel încât să influențeze negativ opinia respondenților în ceea ce privește activitatea sectorului necomercial și, implicit, rezultatele sondajului. Mai mult, unele întrebări sunt concepute să ducă la concluzii denigratoare față de activitatea sectorului asociativ.

„În cazul în care consecutivitatea întrebărilor din raport a reprodus consecutivitatea acestora în chestionar, concluzionăm că și aceasta a fost concepută pentru a induce răspunsuri favorabile comanditarului studiului. De exemplu, plasarea întrebărilor despre referendumul eșuat în mun. Chișinău înaintea întrebării cu privire la referendumul de anulare a sistemului mixt în mod vădit putea influența respondenții să adopte o poziție negativă față de acest din urmă referendum. Un alt exemplu ar fi locul plasării întrebării „Cît de multă sau puţină încredere aveţi în societatea civilă din R. Moldova?” după întrebările cu privire la inițiativa ONG-urilor de a organiza un referendum, care pun accent pe sursa costurilor pentru referendum, la care atitudinea negativă a respondenților este previzibilă.

În final, un asemenea sondaj riscă să nu reprezinte părerea autentică a cetățenilor și nu poate constitui un mijloc adecvat de evaluare a opiniei publice și ulterior de informare a acesteia. Menționăm cu regret că o metodologie similară a fost folosită într-un sondaj realizat de IMAS anterior, publicat în luna iulie 2017. Rezultatele acelui sondaj au fost utilizate manipulator în reportaje de presă și au constituit subiectul unor talk-show-uri în care activitatea sectorului neguvernamental în R. Moldova a fost prezentată negativ”, notează ONG-urile.

Organizațiile semnatare condamnă acțiunile de manipulare ale autorului și comanditarului sondajelor și consideră că aceste acțiuni au scopul de a fundamenta atacurile împotriva organizațiilor societății civile și creează un mediu nefavorabil de activitate a organizațiilor societății civile.

Organizațiile semnatare au invitat respectuos autorul sondajelor să reconsidere metodologia acestora și modul de formulare a întrebărilor, astfel încât să fie exclusă orice aparență de manipulare.

Semnatarii solicită Partidului Democrat din Moldova să aplice angajamentele declarate față de respectarea libertății de asociere și să înceteze orice acțiuni de subminare a activității organizațiilor societății civile în R. Moldova.