Principală  —  Ştiri  —  Social   —   3 septembrie - Ziua Armatei…

3 septembrie – Ziua Armatei Naționale a R. Moldova. Mesajele președintei și a ministrului Apărării: „Lucrăm acum pentru a compensa perioada de neglijare a sectorului apărării”

army.md
army.md

Pe 3 septembrie R. Moldova marchează Ziua Națională a Armatei. Cu această ocazie, ministrul Apărării, Anatolie Nosatîi, a publicat un mesaj adresat militarilor, angajaților civili, veteranilor și militarilor în rezervă. Un mesaj a publicat și președinta Maia Sandu.

„Datorită profesionalismului Dumneavoastră, Armata Națională este un garant al păcii și stabilităţii Republicii Moldova, iar statul nostru — un contribuitor ferm la securitatea internațională, prin participarea în misiuni de menținere a păcii.

Dragi colegi, am încrederea că veţi continua să vă faceţi datoria cu responsabilitate şi perseverenţă pentru a îndeplini dezideratul de modernizare a Armatei Naționale și a oferi securitate fiecărui cetățean al țării noastre.

La fel, vin cu un mesaj deosebit de apreciere pentru cei care au stat la baza formării Armatei Naționale și care au luptat pentru apărarea suveranității, independenței și integrității Republicii Moldova.

Un gând aparte pentru militarii Armatei Naționale care în acest moment execută servicii în unitățile militare și celor care se află în misiuni internaționale de menținere a păcii, dar și familiilor care îi încurajează și susțin în îndeplinirea angajamentelor asumate față de țară”, se spune în mesajul ministrului Anatolie Nosatîi.

La rândul ei, președinta Maia Sandu a scris:

„Astăzi, de Ziua Armatei Naționale a Republicii Moldova, îi felicit pe toți apărătorii țării. Le suntem recunoscători eroilor căzuți în lupta pentru independența țării. Le mulțumim veteranilor, ofițerilor din efectivul armatei, profesioniștilor care sunt mereu la datorie. Le mulțumim și familiilor militarilor pentru că îi sprijină și le sunt alături.

În fața pericolului, a calamităților și urgențelor ne bizuim cu încredere pe militarii noștri. Crizele din ultimii ani și războiul necruțător de la hotar ne-au amintit că siguranța cetățenilor noștri depinde de buna pregătire și dotare a Armatei Naționale. Lucrăm acum pentru a compensa perioada de neglijare a sectorului apărării. În acest an, prin mobilizarea resurselor interne și cu asistența partenerilor strategici, am reușit o majorare semnificativă a alocărilor bugetare pentru modernizarea domeniului apărării. Militarii și angajații civili ai Armatei Naționale trebuie să aibă condiții bune de trai și de muncă, echipament modern și instruire de calitate.

Militarii noștri contribuie și la menținerea păcii și stabilității în afara granițelor țării, astfel Moldova se afirmă ca membru responsabil al comunității internaționale și un stat furnizor de securitate. Datorită profesionalismului și pregătirii ofițerilor noștri, în 2023, am detașat primul contingent de pacificatori în cadrul misiunii ONU de menținere a păcii în Liban. De aproape 10 ani, trimitem militari în cadrul misiunilor KFOR de menținere a păcii în Kosovo. La fel, geniștii moldoveni au instruit geniști ucraineni cum să curețe terenurile minate de agresorii ruși. În toate aceste misiuni solicitante apărătorii noștri ne reprezintă cu demnitate și contribuie la imaginea pozitivă a țării. La mulți ani, Armata Națională a Republicii Moldova!”

În fiecare an, la 3 septembrie, în R. Moldova este celebrată Ziua Armatei Naționale. Astăzi se împlinesc 32 de ani de la crearea Armatei Naționale, în 1991.