Principală  —  IMPORTANTE   —   21 de candidați au depus…

21 de candidați au depus dosarele pentru funcția de membru al Consiliului pentru prevenirea torturii

Radio Europa Liberă

Oficiul Avocatului Poporului a încheiat procesul de depunere a dosarelor pentru ocuparea funcției de membru al Consiliului pentru Prevenirea Torturii 2022-2027. Astfel, 21 de candidați su depus actele pentru a candida la funcția de membru al Consiliului.

Avocatul Poporului apreciază aportul societății civile în monitorizarea unor fenomene complexe cum ar fi tortura, ținând a contacta prin intermediul adresei electronice poștale, dar și telefonic candidații preselectați pentru a le comunica date despre etapele ulterioare ale Concursului.

Consiliul pentru prevenirea torturii a fost instituit în corespundere cu prevederile Legii nr.52 cu privire la Avocatul Poporului (Ombudsman).

Membrii Consiliului sunt propuşi de societatea civilă şi selectaţi prin concursul organizat de Oficiul Avocatului Poporului pentru un mandat de 5 ani, care nu poate fi reînnoit. Avocatul Poporului şi Avocatul Poporului pentru drepturile copilului sunt membri de drept ai Consiliului.

Consiliul este creat în scopul protecţiei persoanelor împotriva torturii şi altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante, în calitate de mecanism naţional de prevenire a torturii, în conformitate cu Protocolul opţional la Convenţia împotriva torturii şi a altor pedepse ori tratamente cu cruzime, inumane sau degradante.