Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   10 întrebări de la cetățeni…

10 întrebări de la cetățeni pentru Igor Dodon și Ion Chicu, adresate de lidera PAS, Maia Sandu

Președintele PAS, Maia Sandu, a adresat în cadrul unui briefing de presă zece întrebări de la cetățeni pentru șeful statului Igor Dodon și premierul Ion Chicu. Întrebările sunt axate atât pe activitatea guvernului cât și a preșidenției.

„În toți acești ani, s-a scris și s-a vorbit de nenumărate ori despre sute de scheme și despre zeci de monopoluri. Anual, prin scheme și contrabandă oamenii sunt furați de miliarde de lei. Cum? Contrabanda înseamnă atunci când anumite companii, protejate de politicieni și funcționari corupți, nu plătesc impozite, acești bani nu ajung la buget. Guvernul lui Igor Dodon ne spune că nu are bani pentru a majora pensiile și salariile. De exemplu, pentru a majora pensia minimă până la 2000 de lei pentru toți oamenii la pensie este nevoie de aproximativ 3 miliarde de lei. Anul trecut, chiar SIS a publicat informația că din schema contrabandei  cu duty-free bugetul țării a pierdut peste 3 miliarde de lei. Procuratura ne-a anunțat anul acesta că doar de la MetalFeros s-au mai furat 1.2 miliarde de lei. Acestea și multe alte miliarde nu ajung la stat, iar cei care stau în fruntea statului ne spun cu fața tristă că nu au bani”, a precizat Maia Sandu. 

Cele zece întrebări pentru Dodon și Chicu:

  1.  De ce moldovenii plătesc 5 lei pe metru cub de gaz, în timp ce georgienii și ucrainenii achită mult mai puțin?
  2. De ce în Moldova benzina se vinde cu 8.40 lei/litru (fără TVA și accize), iar în Austria, o țară cu salarii mult mai mari, cu 50 de bani mai puțin?
  3. De ce, de fiecare dată, în sezonul muncilor agricole, prețul la motorină crește chiar dacă prețul pe piețele internaționale rămâne neschimbat?
  4. De ce, la 6 luni de la începutul pandemiei, o mască în Moldova costă în continuare de 10 ori mai mult decât costa până în pandemie?
  5. De ce medicamentele pentru tratarea răcelii la copii în Moldova costă cu 30-40% mai mult decât în România?
  6.   De ce în Moldova plătim pentru un termometru obișnuit de 2 ori mai mult decât în Rusia (în Moldova un termometru costă 48 de lei, iar în Rusia – 21 lei)?
  7.   De ce un litru de lapte costă în Moldova 15 lei, fix ca în Germania, chiar dacă veniturile acolo sunt de multe ori mai mari, iar prețul de achiziție de la producător este de 4-5 lei?
  8. De ce produsele alimentare de primă necesitate ca hrișca, pâinea și lactatele s-au scumpit brusc în plină pandemie?
  9. De ce în Moldova o sticlă cu apă costă cu 30% mai mult decât în Ucraina?
  10.  De ce o călătorie cu autobuzul de la Chișinău la Călărași s-a scumpit cu 15 lei, dar condițiile de călătorie nu s-au îmbunătățit niciun pic?

„E vremea să le răspundă oamenilor pentru sărăcia în care i-a adus. E vremea să răspundă pentru schemele de corupție pe care le protejează și din care se hrănesc, pentru incompetență și pentru promisiunile mincinoase. În toate satele, în toate orașele în care merg, oamenii ne întreabă de ce guvernarea a uitat de ei, de ce nu-i ajută așa cum sunt ajutați cetățenii altor state, de ce nu găsesc soluții pentru agricultori, pentru micul business – sute de întrebări la care Dodon și Chicu nu au niciun răspuns”, a adăugat Maia Sandu.