Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Zelenski: „Vom oferi susținere enormă…

Zelenski: „Vom oferi susținere enormă pentru ca teritoriile statelor noastre să nu fie ocupate de forțele armate ruse”

În cadrul îndrevederii cu preşedintele Ucrainei, prim-ministra Maia Sandu, a dat asigurări că R. Moldova va deveni un partener de nădejde pentru statul vecin. La rândul său, Zelenski a declarat că Ucraina va participa, în continuare la procesul de reglementare a conflictului transnistrean.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că este imposibilă impunerea unor planuri pentru așa-zisa federalizare a Ucrainei și a R. Moldova de către Federaţia Rusă.

„Ucraina va oferi susținere enormă pentru ca teritoriile statelor noastre să nu fie ocupate de forțele armate ruse. Totodată, am asigurat că Ucraina va continua să ofere un sprijin cuprinzător integrității teritoriale a Republicii Moldova și va participa activ la procesul de negociere a reglementării transnistrene”, a declarat preşedintele Ucrainei.

La rândul său, premierul Maia Sandu a anunțat că a discutat trei seturi de subiecte cu președintele Volodimir Zelenski – securitatea regională și integrarea europeană, agenda bilaterală și eforturile de a construi instituții funcționale în interesul cetățenilor din ambele state.

„Susțin cu tărie integritatea teritorială a Ucrainei și aș vrea să-mi exprim cel mai profund respect pentru ucrainenii care și-au dat viața, pentru a-și apăra țara, pentru a-i apăra suveranitatea și viitorul european. Acum câteva săptămâni Moldova încă mai era condusă din umbră, de un oligarh care a capturat instituțiile statului și a exploatat Moldova ca pe propria moșie. Plahotniuc a transformat Moldova într-o zonă gri, infectată de corupție, spălare de bani și periculoasă pentru securitatea economică și a frontierelor cu Moldova și Ucraina. Noi punem capăt acestei fărădelegi și vă promitem că Moldova va deveni un partener și un vecin de încredere”, susţine Maia Sandu.

Maia Sandu a vorbit despre necesitatea colaborării dintre Chișinău și Kiev pe domeniile economic și energetic, controlul frontierelor, combaterea crimei și a contrabandei, precum și privind problemele de mediu în bazinul râului Nistru.

Aceasta este cea de-a treia vizită oficială întreprinsă de Maia Sandu în calitate de șefă a Cabinetului de miniștri. La începutul lunii iulie, aceasta a mers la București și Bruxelles. Pe 16 iulie, Maia Sandu urmează să întreprindă o vizită în Germania, la invitația cancelarului Angela Merkel.