Votat! Agitația electorală va fi permisă în ziua alegerilor

Cu votul a 53 de deputați, Parlamentul a votat în lectură finală excluderea „zilei tăcerii” din Codul Electoral. Totodată, în ziua alegerilor, agitația electorală în incinta secției de votare și la intrarea în localul votării va fi interzisă.

Deși inițial proiectul prevedea că agitația electorală în ziua alegerilor nu va fi permisă în secția de votare și în raza de 100 de metri a secției de votare, deputați au decis să excludă textul „în raza a 100 de metri” și să îl înlocuiască cu textul „la intrarea în localul votării”.

Totodată, noile reglementări vor fi incluse și în Codul contravențional. Acestea vor stipula agitația electorală în incinta secției de votare și la intrarea în localul votării. Astfel, persoanele fizice care vor face agitație electorală la intrarea sau în secția de votare, vor fi sancționate cu o amendă de la 750 la 1500 de lei, iar persoanele cu funcție de răspundere sau candidații electorali vor fi amendați cu o amendă în mărime de 1750 până la 2500 de lei.

Potrivit autorilor proiectului, „ziua tăcerii” nu este reglementată unitar în practica internațională și eliminarea acesteia nu va aduce atingere principiilor consfințite în materie electorală.
După invalidarea alegerilor locale, președintele Parlamentului Andrian Candu a declarat că în situația în care există anumite neajunsuri în legislație ce ține de agitație electorală sau comportamentul concurenților în ziua alegerilor, probabil este cazul de a examina legea electorală. De cealaltă parte, mai mulți deputați consideră că în acest caz ar trebui reglementată agitația electorală în mediul online și analizată motivarea hotărârii prin care alegerile au fost invalidate.

 

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *