Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Tamara Andrușca este noua vicepreședintă…

Tamara Andrușca este noua vicepreședintă a Curții de Conturi. Ce ascunde aceasta?

Tamara Andrușca

Tamara Andrușca este noua vicepreședintă a Curții de Conturi a R. Moldova (CCRM). Decizia a fost luată, în plenul Parlamentului, de către 52 de deputați.

În luna septembrie 2016, Ziarul de Gardă scria că  Tamara Andrușca este singurul membru din fosta conducere a CCRM care și-a păstrat fotoliul și în noul plen al instituției, iar CV-ul ei arată relații clare cu lumea politică. Aceasta a devenit membră a CCRM în iulie 2013, iar din CV-ul funcţionarei aflăm că anterior, între anii 2001-2011, a fost director economic la „Petrom Moldova”, perioadă în care Vladimir Plahotniuc, prim-vicepreședintele Partidului Democrat (PD), era acolo director comercial, după care, director general. În 2011-2013, Andrușca a fost şi director financiar la „Prime Management”, fondată de Plahotniuc şi Andrian Candu, finul acestuia și actualul şef al Parlamentului. Deşi nu a menţionat în CV, Andruşca apare, în documentele Victoriabank, în calitate de membră a Consiliului băncii în perioada în care prim-vicepreşedintele instituţiei era același Vladimir Plahotniuc (2005). Ulterior, în 2012, aceasta a fost şi vicepreşedintă a Consiliului de Administraţie al Victoriabank. Din aceste funcții, membra CCRM a obținut venituri anuale de sute de mii de lei. Tamara Andrușca, care este și soacra lui Dan Mitriuc, directorul companiei Moldtelecom, ales la începutul acestui an în cadrul unui concurs cu mai multe semne de întrebare, este născută în 1966 în s. Pituşca, localitatea de baştină a lui Vladimir Plahotniuc.

Casa familiei Andrușca din sectorul Buiucani

Tamara Andrușca locuiește, împreună cu soțul său, Victor Andrușca, într-un imobil impresionant din str. Ștefan Neaga din Chișinău, pe care cei doi l-au procurat la începutul anilor 2000. Astăzi, casa, care seamănă cu o fortăreaţă, este pusă gaj la Victoriabank în schimbul unor credite. Victor Andruşca, soţul membrei CCRM, este fondator şi administrator al firmei „Dalex-Vit” SRL, care raporta, în 2012, din intermedierea vânzărilor carburanţilor, mineralelor, metalelor şi chimicalelor pentru industrie – 1,19 milioane de lei. În 2014, Tamara Andrușca declara, pe lângă mașini de lux, casa de milioane și câteva terenuri, și datorii de peste 2 milioane de lei la diverse instituții financiare. Andrușca nu a răspuns la apeluri, deși i-am telefonat de mai multe ori, pentru a ne putea vorbi despre averea sa și relațiile cu Vladimir Plahotniuc.