Istoria sloganelor pentru Primăria Chișinău: De la „are ceva în plus” la „schimbarea în bine, de la liberali vine”

La 20 mai 2018, după trei ani de la ultimele alegeri locale, vor avea loc alegeri noi pentru funcția de primar general al Capitalei. La fel ca și în alți ani, candidații și-au prezentat programele electorale, dar și sloganele cu care încearcă să-i convingă pe cetățeni să-i voteze. „E timpul să decidem”, „Are ceva în plus”, „Schimbarea în bine de la liberali vine”, „Gospodarul se întoarce”, „Atenție, vine justițiarul!”, „Primarul familiei tale”, „Eu voi face ordine în Chișinău”, „Primul care va reuși”. Acestea sunt doar câteva slogane cu care s-a încercat „cucerirea” Chișinăului de-a lungul istoriei. ZdG a făcut o retrospectivă a sloganelor electorale cu care au încercat politicienii să pună mâna pe capitală.

Alegeri locale 1999

În luna mai 1999 a avut loc prima campanie de alegere a primarului mun. Chişinău de către cetățeni. Alegerile au fost validate cu o rată de participare de 41.6%. Candidatul independent, Serafim Urechean, a câștigat alegerile din prima rundă cu 51.06% de voturi, fapt care i-a permis să-și menţină postul de primar general al municipiului, funcție deținută din 1994, atunci când a fost numit prin decret prezidențial.

Contracandidații săi din acel an au fost: Iurie Roşca, Frontul Popular Creştin Democrat, Vasile Iovv, Blocul Comuniştilor, Agrarienilor şi Socialiştilor, Mircea Rusu, Partidul Național Liberal, Valerii Klimenko, Mișcarea Republicană „Ravnopravie”, Ion Mușuc, Uniunea Social-Democrată „Furnica-Speranța” și Valeriu Zubco, Noul Partid Național Moldovenesc.

Alegeri locale 2003

La 25 mai 2003, în primul tur de scrutin niciunul din cei 8 candidaţi înscriși în cursă nu a acumulat 50% din voturile alegătorilor, necesare pentru victoria în alegeri. Astfel, pe 8 iunie a fost organizat turul doi de scrutin, unde au acces Serafim Urechean, candidat independent şi Vasile Zgardan din partea PCRM. Prezenţa la vot a fost de 46.56%, iar Serafim Urechean, primarul general în exerciţiu, a fost reales pentru un nou mandat.

Sloganele lui Serafim Urechean din acel an au fost: „O singură grijă— oamenii”, și „Un primar pentru tine”.

Vasile Zgardan a avut și el câteva slogane:

Să ne înălţăm oraşul! 
Votează planul de patru ani al lui Vasile Zgardan! 
25 mai 2003 votează puterea ta! 
Votează interesele tale!

Al treilea în preferințele alegătorilor a fost Vlad Cubreacov, care s-a bazat pe următoarele slogane:

Alt mileniu, alt primar! 
Pentru o conducere Cinstită, Competentă, Hotărîtă 
Vlad Cubreacov înseamnă schimbare

Alegeri locale 2005

Alegerile locale anticipate din Chișinău din anul 2005 a fost organizate din cauza că Serafim Urechean a renunțat la mandatul de primar, în schimbul celui de deputat în Parlament. Alegerile pentru funcția de primar general al municipiului Chișinău, organizate în iulie 2005, dar și în noiembrie-decembrie 2005, au fost invalidate din cauza prezenței joase la vot. La alegerile din 10 iulie au participat 27.05% din alegătorii, iar la cele repetate din 24 iulie — 19.8%, la alegerile din 27 noiembrie au participat 22.42% din alegătorii cu drept de vot, iar la alegerile repetate din 11 decembrie — 22.65%. În situația creată, a fost luată decizia de a stabili un moratoriu privind organizarea de noi alegeri, iar conducerea primăriei a fost preluată de către primarul general interimar Vasile Ursu. În 2005, cel mai aproape de a deveni primar a fost comunista Zinaida Greceanîi. Deși a câștigat alegerile, acestea au fost invalidate din cauza prezenței insuficiente la vot.

Greceanîi a participat la acele scrutine electorale cu 3 slogane: 

Oraşul tău — casa ta — familia ta! 
E timpul sa decidem! 
Putere onestă — ordine în oraş!

Alegerile din 2007

Următoarele alegeri locale pentru funcția de primar al mun. Chișinău au avut loc în 2007, fiind câștigate de către liberalul Dorin Chirtoacă.  Alegerile din iunie 2007 au reprezentat cea de-a cincea campanie electorală pentru funcţia de primar al municipiului Chişinău. În primul tur de scrutin nici unul din cei 18 candidaţi nu a acumulat 50% din voturile alegătorilor, necesare pentru victoria în alegeri. Din această cauză, pe 17 iunie a fost organizat turul doi de scrutin, în care au participat Veaceslav Iordan şi Dorin Chirtoacă, candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi pe 3 iunie. Prezenţa la vot a fost de 36.26%, iar Dorin Chirtoacă, candidatul Partidului Liberal, a fost ales în funcţia de primar general al municipiului Chişinău.

„Are ceva în plus”. Acesta a fost unul din sloganele lui Veaceslav Iordan în alegerile din 2007. Acesta a obținut în primul tur 27,62%, iar în cel de-al doilea – 38,83%.

„START implicare! STOP nepăsare!”.  Acesta a fost sloganul lui Vlad Filat în alegerile din 2007. Atunci, Filat a acumulat 8,3% din voturi.

Alexandru Corduneanu, de la PPCD, a participat în alegeri cu sloganul „Ascultă-ți inima”.

Dorin Chirtoacă a câștigat alegerile din 2007  folosind mai multe slogane:

„Schimbarea spre bine de la liberali vine!”
Un primar tînăr, o echipă liberală — o capitală europeană!
Un primar liberal — cel mai bun gospodar!
Votaţi primarul liberal!

Acestea i-a adus în primul tur 24,32%, iar în cel de-al doilea – 61,17%, fiind instalat primar al municipiului. În 2007, la 29 de ani, Dorin Chirtoacă devenea cel mai tânăr primar din Europa. 

Vedeți aici spoturile video ale lui Dorin Chirtoacă

Alegeri locale 2011

Alegerile din iunie 2011 au reprezentat cea de-a şasea campanie electorală pentru funcţia de primar al mun. Chișinău. În campanie au fost înscriși inițial 15 candidați, doi dintre care, Victor Bodiu din partea Partidului Liberal Democrat (PLDM) și Valentin Crîlov, reprezentantul Partidului Socialiștilor din R. Moldova (PSRM) s-au retras din cursă. În primul tur de scrutin niciunul dintre candidaţi nu a acumulat 50% din voturile alegătorilor, necesare pentru victoria în alegeri. În turul doi de scrutin au acces Igor Dodon, din partea Partidului Comuniștilor R. Moldova (PCRM) şi Dorin Chirtoacă, din partea Partidului Liberal (PL).

Prezenţa la vot a fost de 59.88%, iar Dorin Chirtoacă, primarul general în exerciţiu, a fost reales pentru al doilea mandat. Astfel, sloganul câștigător din acel an a fost: „Înainte cu Dorin Chirtoacă pentru Chişinău!”.

Sloganul lui Dodon, candidatul PCRM, nu i-a adus victoria râvnită: „Igor Dodon — soluţia pentru Chişinău!”

Iată câteva din sloganele concurenților electorali din acel an:

Sergiu Coropceanu, Partidul Social Democrat (PSD): „Sergiu Coropceanu — om de cuvânt!”

Radu Buşilă, Partidul Popular Creştin Democrat (PPCD): „Atenție, vine justițiarul!”

Valentina Buliga, Partidul Democrat din Moldova (PDM): „E timpul sa facem ordine în Capitală!”

Valeriu Pleşca, Blocul electoral Forţa a treia: „Alege FORŢA a TREIA!”, „Alege FAPTA nu CULOAREA!”

Mihai Godea, candidat independent: „Dincolo de jocurile politice, avem nevoie de oameni competenţi!”

Victor Bodiu, Partidul Liberal Democrat din Moldova (PLDM): „Împreună pentru Chișinău!”

Alegeri locale 2015

La alegerile locale din 2015 au participat 17 candidați, toți reprezentanți ai partidelor politice. În primul tur de scrutin nici unul din candidaţi nu a acumulat 50% din voturile alegătorilor, necesare pentru victoria în alegeri. Astfel, pe 28 iunie a fost organizat turul doi de scrutin, în care au participat Dorin Chirtoacă şi Zinaida Greceanîi, candidaţii care au obţinut cel mai mare număr de voturi pe 14 iunie.

Prezenţa la vot a fost de 48.68%, iar Dorin Chirtoacă, primarul general în exerciţiu, a fost reales pentru al treilea mandat. Sloganele sale din acel an ai fost: „Primarul faptelor concrete!”, „Cu suflet pentru Chişinău!”.

Sloganul contracandidatei lui Dorin Chirtoacă din turul II, Zinaida Greceanîi, a fost: „Eu voi face ordine în Chișinău”.

Iată câteva din sloganele concurenților electorali din acel an, care însă nu au acces în turul II:

Ilian Caşu, Partidul Nostru: „Voi decideţi, noi facem!”

Oazu Nantoi, Blocul electoral „Platforma Populară Europeană din Moldova — Iurie Leancă”: „Un oraș în care vrei să rămâi”

Serafim Urechean, PLDM: „Lucrurile bune nu se uită. Gospodarul se întoarce!”

Mihail Cârlig, Partidul Popular din R. Moldova: „Primăria fără corupţie, Chişinău fără Chirtoacă”, „Am făcut pentru sectorul Râşcani, am să fac pentru întregul Chişinău!”, „Gospodari pentru Moldova, bunăstare pentru popor!”

Elizaveta Moscaliciuc, Partidul Renaştere

Grigore Petrenco, Partidul Casa Noastră — Moldova: „Va fi mai bine fără hoți! Puterea trebuie schimbată!”

Monica Babuc, PDM: „Mai puţină poltică, mai multe fapte bune pentru Chişinău!”, „Primarul familiei tale”

Igor Caldare Blocul electoral „Lista Poporului”: „Primarul din popor”

Alegeri locale 2018

Primarul care va fi ales în mai puțin de trei săptămâni va avea mandat pentru un singur an, până în 2019, atunci când se vor desfăşura alegeri ordinare în toată țara. La 20 mai se aleg primari și în alte șase localități: mun. Bălți, comuna Pârlița, r. Ungheni, comuna Volovița, r. Soroca, s. Jora de Mijloc, r. Orhei, satul Nemțeni, r. Hâncești și comuna Leușeni r. Hâncești.

În cursa pentru fotoliul de edil al mun. Chișinău s-au înscris 12 candidaţi, dintre care 11 pretendenţi sunt din partea partidelor politice, iar unul figurează în calitate de candidat independent.

Vasile Costiuc, Partidul „Democraţia Acasă”: „Îndrăzneşte să crezi, împreună schimbăm Chişinăul”

Andrei Năstase, Platforma „Demnitate şi Adevăr” (PPDA): „Uniţi pentru Chişinău. Reuşim împreună!”

Alexandr Roşco, Partidul „Casa Noastră — Moldova”

Reghina Apostolova, Partidul „Şor”: „Noi știm cum”, „Am demonstrat că putem”

Valeriu Munteanu, PL: „Împreună facem istoria!”, „Construiesc, nu cârpesc!”, „Eu fac, nu mă complac!”, „Lupt, nu mă ascund!”

Ion Ceban, PSRM: „Salvăm Capitala, apoi Salvăm şi Ţara!”

Victor Strătilă, Partidul Verde Ecologist: „Verde pentru Chişinău!”

Silvia Radu, candidat independent: „Alege Silvia Radu primarul oamenilor”

Constantin Codreanu, Partidul Unităţii Naţionale (PUN): „Primarul care uneşte!”

 

 


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *