Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Şeful Delegaţiei UE: Cetățenii trebuie…

Şeful Delegaţiei UE: Cetățenii trebuie să fie adevărații stăpâni ai statului

Sursa: IPN/Elena Covalenco

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a vorbit într-un interviu pentru TVR MOLDOVA despre relaţia dintre Chişinău şi Bruxelles mai ales după rezoluţia Parlamentului european privind suspendarea primei tranşe a ajutorului macrofinanciar prevăzut pentru R. Moldova. Diplomatul a reiterat dorinţa Uniunii Europene de a susţine cetăţenii Republicii Moldova şi de a ridica standardul democraţiei în țară.

Întrebat dacă, după ce Uniunea Europeană a suspendat suportul financiar pentru R. Moldova, relaţiile dintre Chişinău şi Bruxelles s-au răcit, Peter Michalko a răspuns că relaţia dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova nu este despre bani şi asistenţă, ci este bazată în primul rând pe valorile pe care și le-au asumat cele două părți.

„Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Republica Moldova sunt bazate în primul rând pe valori pe care ni le-am asumat împreună şi sunt reglementate de Acordul de Asociere semnat acum patru ani, dar şi de planurile mai concrete de reforme şi cooperare cum este Agenda de Asociere care acum este în implementare într-o formă reînnoită. Vorbim şi despre alte documente în care ambele părţi şi-au preluat obligaţiuni şi angajamente care trebuie să fie îndeplinite”, susține Michalko.

Şeful Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău a reiterat că cooperarea dintre UE și R. Moldova are ca obiectiv îmbunătăţirea vieţii oamenilor din R. Moldova şi crearea premiselor pentru ca instituţiile statului să fie mai bune slujitoare cetăţenilor care trebuie să fie adevăraţii stăpâni ai statului.

„Stoparea primei tranşe a asistenţei macrofinanciare a fost o consecinţă că precondiţiile pentru acordarea acestei tranşe nu au fost îndeplinite, precondiţii care au fost semnate şi asumate de R. Moldova prin Memorandumul de înţelegere din luna noiembrie a anului trecut. Acolo este stipulat foarte clar în articolul 14 că este vorba despre respectarea standardelor democratice, respectarea statului de drept, a drepturilor omului. Din păcate nevalidarea alegerilor pentru funcţia de primar general al municipiului Chişinău care s-a făcut într-un mod netransparent fiind o măsură fără precedent. Un asemenea precedent nu a mai fost în istoria electorală a Republicii Moldova. Toate aceste sunt în contradicţie cu acel angajament semnat în noiembrie anul trecut şi de aici reies reacţiile din partea instituţiilor Uniunii Europene şi a statelor membre”, a declarat Peter Michalko.

CItiți și:  Interviu cu ambasadorul UE în R. Moldova: „Cetăţeanul e stăpânul tuturor – şi al instituţiilor de stat, şi al politicienilor”