Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Rezultatele celei de-a treia misiuni…

Rezultatele celei de-a treia misiuni de evaluare a Fondului Monetar Internațional

În perioada 15-27 martie, o echipă de experţi ai Fondului Monetar Internaţional (FMI) condusă de Ben Kelmanson s-a aflat în vizită de lucru la Chișinău pentru discuții cu autoritățile R. Moldova, în contextul celei de-a treia monitorizări a programului economic susținut de FMI.

„Misiunea FMI și Guvernul R. Moldova au ajuns la un acord comun privind programul de reforme economice susținut prin Acordul pe trei ani, finanțat în baza Mecanismului extins de creditare (ECF) și Mecanismului de finanţare extinsă (EFF)”, a anunțat premierul Pavel Filip în cadrul unui briefing de presă. Totodată, premierul a precizat că a fost stabilită o listă de priorități pentru a cheltui cât mai eficient banii din finanțările externe. Premierul a specificat că Executivul va asigura rectificarea în termeni optimi a bugetului pentru 2018, a cadrului bugetar pe termen mediu și aprobarea, până la sfârșitul actualei sesiuni a Parlamentului, a legii bugetului pentru 2019.

„Autoritățile continuă să întreprindă măsuri care să contribuie și mai mult la atingerea obiectivelor pe termen mediu, inclusiv prin consolidarea guvernării economice, combaterea economiei tenebre și reducerea poverii administrative și poverii de conformare cerințelor de reglementare. Sporirea transparenței și predictibilității și asigurarea unei bune guvernări în sectorul energetic rămân prioritare”, a menționat Ben Kelmanson.

În luna mai, consiliul de Directori Executivi ai FMI va analiza raportul misiuni, după ce autoritățile Republicii Moldova vor implementa o serie de acțiuni prealabile. În urma finalizării evaluării programului, R. Moldova ar putea să beneficieze de circa 34,9 milioane de dolari SUA.