Principală  —  IMPORTANTE   —   Politică de milioane în 2018:…

Politică de milioane în 2018: Câți bani au investit PDM, PSRM și Partidul „Șor” pentru a se promova

PDM, PSRM și Partidul „Șor” au avut în 2018 venituri de zeci de milioane de lei din donații, cotizații de membru de partid și subvenții din bugetul de stat. Cei mai mulți bani partidele le-au investit în promovarea imaginii în presă și prin intermediul materialelor promoționale, pentru întreținerea sediilor și remunerarea angajaților.

Lider la capitolul venituri și cheltuieli în anul curent este partidul de la guvernare. PDM a avut un buget total de 61,4 milioane de lei, sumă echivalentă, spre exemplu, cu banii alocați de stat în 2018 tuturor primăriilor rurale din raionul Nisporeni, 23 la număr.

Bugetul PDM a fost format din economiile de 14 milioane de lei ale partidului din 2017, din donații de 19,5 milioane de lei, din cotizațiile în valoare de 19,4 milioane de lei ale celor peste 54 de mii de membri de partid și din subvenții de la stat în valoare de 7,5 milioane de lei.

Donațiile în valoare de 19,5 milioane de lei au fost făcute de 2 395 de persoane, care au transmis partidului între 200 de lei și 50 de mii de lei.  Recent, Rise Moldova a publicat o investigație în care constată că mulți dintre „sponsorii” PDM nu știau că sunt incluși în lista donatorilor sau că sunt prezentați drept membri de partid, iar alții au fost loviți de amnezie când au fost luați la întrebări, câteva persoane declarând că au donat prin transfer, asta deși partidul a raportat oficial doar încasări cash.

Între 1 ianuarie 2018 și 10 decembrie 2018, PDM a cheltuit peste 38 de milioane de lei. Majoritatea banilor, 29,8 milioane de lei, au fost investiți pentru promovarea în presă și prin intermediul materialelor promoționale. Întreținerea sediilor a costat partidul peste trei milioane de lei, iar deplasările în țară și în străinătate – 1,7 milioane de lei.  PDM susține că pentru organizarea întrunirilor și a manifestațiilor publice nu au fost cheltuite decât 1,9 milioane de lei.

Venituri și cheltuieli semnificative în 2018 a avut și PSRM. Cu un buget total de 17,5 milioane de lei, PSRM a cheltuit 4,5 milioane de lei pentru presă și materiale promoționale, 2 milioane de lei pentru întreținerea sediilor, 768 de mii de lei pentru salariul angajaților de partid și 289 de mii de lei pentru telecomunicații.

Deși, conducerea PSRM a avut mai multe deplasări în Federația Rusă, în raportul privind gestiunea financiară afirmă că nu a cheltuit niciun leu pentru deplasări în țară și peste hotare.

PSRM, care pe parcursul anului a organizat zeci de întruniri și manifestații publice, susține că nu a cheltuit mai mult de 398 de mii de lei. PSRM a organizat la 1 mai un miting de aploare, la care mii de oameni au fost aduși în mod organizat din toate regiunile țării. Zinaida Greceanîi a recunoscut atunci că partidul a achitat transportul pentru aceștia.

La 9 mai, PSRM a organizat și o paradă dedicată Zilei Victoriei, și, potrivit președintelui Igor Dodon, a plătit focurile de artificii lansate la concertul pe care l-a organizat în PMAN.

La 18 noiembrie, PSRM a organizat în Chișinău și un marș de amploare la care au participat mii de persoane.

Partidul „Șor” a avut, oficial, venituri de 14,9 milioane de lei în 2018. În Raportul privind gestiunea financiară depus la CEC, conducerea susține că pentru activitatea politică pe parcursul anului au fost cheltuite 14, 8 miioane de lei, bani care au fost plătiți pentru presă și materiale promoționale (4,2 milioane de lei),  pentru întreținerea sediilor (3,4 milioane de lei), pentru arenda subdiviziunilor și plata serviciilor comunale (2,4 milioane de lei), pentru remunerarea angajaților partidului (1,2 milioane de lei) și investiții în bunuri mobile și imobile pentru necesitățile partidului ( 1,2 milioane de lei).

Asemeni PSRM-ului, Partidul „Șor” susține că nu a cheltuit niciun bănuț pentru deplasări în țară și în străinătate. Organizarea întrunirilor și a manifestațiilor publice, susține conducerea partidului la CEC, a costat peste 898 de mii de lei.