Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Opinie: înmatricularea maşinilor din regiunea…

Opinie: înmatricularea maşinilor din regiunea transnistreană – „cedare nejustificată” care ar ascunde interese obscure

Mijloacele de transport din regiunea transnistreană vor avea plăcuţe auto neutre şi vor fi admise în traficul internaţional începând cu 1 septembrie 2018. Autorităţile de la Chişinău şi Tiraspol au semnat marţi, 24 aprilie 2018, la Tighina, un acord privind admiterea în circuitul internaţional al maşinilor transnistrene care aparţin persoanelor fizice. În timp ce Guvernul califică înțelegerea drept un progrese pe dimensiunea conflictului transnistrean, analistul politic Oazu Nantoi percepe decizia drept o „cedare nejustificată” care ar ascunde interese obscure care nu au fost anunţate public.

Posesorii de maşini din regiunea transnistrană vor avea plăcuțe auto neutre formate din trei litere și trei cifre, dar și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Reînregistrarea autovehiculelor transnistrene se va face în două oficii din orașele Tiraspol și Râbnița, care vor fi create cu ajutorul Misiunii OSCE în Republica Moldova. Un autovehicul nu va putea avea două numere: un număr neutru și un număr transnistrean. Locuitorii din stânga Nistrului care vor decide să-și păstreze numărul transnistrean vor putea călători cu mijloacele de transport doar pe teritoriul R. Moldova, se spune într-un comunicat al Guvernului de la Chişinău.

Întrebat de ZdG ce înseamnă acest acord, dar şi care sunt riscurile pentru R. Moldova, analistul politic Oazu Nantoi comentează: „Această cedare este absolut nejustificată, deoarece nu se referă nici la drepturile omului, nici la soluţionarea conflictului transnistrean. Aceasta este o cedare cu nişte motive obscure, care nu au fost anunţate public. În jurul plăcuţelor de înmatriculare se ascund nişte înţelegeri obscure. Nu ne apropie deloc, dar ne îndepărtează de la soluţionarea conflictului transnistrean. În primul rând, documentele instituţionalizează nişte acte eliberate de structurile anticonstituţionale din stânga Nistrului. Acest document prin nimic nu ne apropie de soluţionea conflictului şi riscă să devină un precedent periculos pentru Ucraina. Din moment ce Rusia a comis un act de agresiune împotriva Ucrainei şi au apărut conflicte în regiunele Doneţk şi Luhansk, există temeri că aceste cedări din partea Moldovei ulterior ar putea fi folosite drept precedent pentru a încerca să fie impuse în cazul Ucrainei. Eu nu mă pot duce pe malul stâng să fac agitaţie electorală pentru acele două circumscripţii oferite alegătorilor din stânga Nistrului. Deputaţii din Parlamentului Moldovei deloc nu sunt preocupaţi că lor nu li se permite să păşească pe malul stâng”.

Totodată, analistul politic Oazu Nantoi amintește câteva acţiuni mai vechi implementate de către Guvern pentru dimensiunea transnistreană. „La 3 martie 2006, fără niciun fel de negocieri cu cineva de la Tiraspol, a început să funcţioneze misiunea UE de asistenţă la frontieră moldo-ucraineană. La 18 mai 2006, Igor Smirnov a fost nevoit să spună că agenţii economici din stânga Nistrului pot să se înregistreze la Chişinău. Toţi agenţii economici din raioanele de est ale R. Moldova s-au înregistrat la Chişinău şi înafara Moldovei în calitate de agenţi loiali ai Moldovei. Banii nu miros. Acum ei exportă pe piaţa Moldovei. Nu au nevoie de niciun statut special sau nu ştiu ce. Se mulţumesc prin faptul că nu plătesc impozite în bugetul Moldovei, profitând de cei corupţi şi laşi de la guvernare”, adaugă Oazu Nantoi.

Luni, 23 aprilie 2018, Guvernul a anunţat că a obţinut accesul necondiţiont al proprietarilor de terenuri agicole pe 20 de ani. Astfel fermierii din raionul Dubăsari vor avea acces la terenurile lor agricole amplasate după şoseaua Tiraspol-Râbniţa, începând cu 1 august 2018. Fermierii nu au mai avut acces la terenurile lor din anul 2014, iar până atunci dreptul de utilizare era stabilit anual.