Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Noua structură a Guvernului a…

Noua structură a Guvernului a fost votată! Cine pleacă și cine rămâne

Cu votul a 53 de deputați, în ședința de astăzi, 21 iulie, a Parlamentului a fost aprobată noua structură a Guvernului. Se întâmplă la două săptămâni după ce legislativul a votat în lectură finală noua lege cu privire la Guvern.

Noua structură a Executivului numără doar nouă ministere dintre cele 16 câte au existat până acum:

  • Ministerul Economiei și Infrastructurii
  • Ministerul Finanțelor
  • Ministerul Justiției
  • Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene
  • Ministerul Afacerilor Interne
  • Ministerul Apărării
  • Ministerul Educației, Culturii și Cercetării
  • Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale
  • Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului

Ministerul Economiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor și de la Ministerul Tehnologiei Informației și Comunicațiilor, precum și domeniul construcții de la Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor, cu modificarea denumirii în Ministerul Economiei și Infrastructurii.

Ministerul Culturii va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Educației, de la Ministerul Tineretului și Sportului și domeniul de cercetare de la Academia de Științe a Moldovei, cu modificarea denumirii în Ministerul Educației, Culturii și Cercetării.

Ministerul Muncii, Protecției Sociale și Familiei va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Sănătății, cu modificarea denumirii în Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Ministerul Dezvoltării Regionale și Construcțiilor va prelua domeniile de activitate de la Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare și de la Ministerul Mediului, cu modificarea denumirii în Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului.

În structura actualului Guvern, al cărei listă de ministere se solicită a fi modificată, membrii Guvernului, conducătorii Ministerului Economiei și Infrastructurii, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene și Biroului politici de reintegrare a țării, vor deține în continuare statutul de viceprim-ministru.

În urma reformei nu vor mai fi viceminiștri, dar secretari generali în ministere, ulterior vor fi înlocuiți de secretarii de stat.

După aprobarea de către Parlament, Guvernul urmează  în termen de 3 luni să întreprindă măsurile necesare în vederea reorganizării structurii organelor centrale de specialitate ale administrației publice, să prezinte Parlamentului propuneri privind aducerea legislației în vigoare în concordanță cu noua structură a organelor centrale de specialitate ale administrației public şi să asigure ajustarea cadrului său normativ.

„Pentru noi, majoritatea parlamentară și Guvernul ca exponenți ai acestei majorități parlamentare, această reformă este una dintre cele mai importante din agenda de reforme pe care o avem noi, pentru că oricare altă reformă, pentru a fi bine realizată, trebuie să aibă capacitățile instituționale necesare. Această reformă reprezintă fundamentul de dezvoltare în continuare a R. Moldova”, a declarat premierul Pavel Filip în fața presei după ce deputații au aprobat modificarea.