Principală  —  IMPORTANTE   —   LIVE/ Discursuri în PMAN: „Un…

LIVE Discursuri în PMAN: „Un deputat vândut este mai periculos decât o calamitate naturală”

Piața Marii Adunări Naționale este împărțită astăzi, 26 august 2018, de două grupuri de protestatari. În timp ce Comitetul Mișcării de Rezistență Națională ACUM organizează un protest împotriva guvernării, începând cu ora 14.00, de dimineață, spațiul din fața Guvernului a fost ocupat de grătare, corturi, mese și o scenă la care răsună muzică populară. Organizatorii celei de-a doua manifestații sunt activista civică Maia Laguta și Aurel Bucureanu. Deși, cei doi au rezervat Piața pentru un protest împotriva scumpirii prețurilor la carburanți, pe scena instalată au urcat reprezentanții Partidului Șor, în frunte cu liderul acestuia, pentru a critica opoziția și a-și promova formațiunea politică.

19.00. Protestul a luat sfârșit. Oamenii au fost îndemnați să revină mâine, 27 august, la ora 8 în centrul capitalei, pentru a marca prin protest Ziua Independenței.

ZdG a surprins momentul în care Ilan Șor este părăsește scena din PMAN însoțit de garda de corp și este supravegheat de paza dotată cu umbrele antiglonț.

18.50. În PMAN răspună cântece patriotice. Organizatorii îndeamnă protestatarii să rămână în Piață pentru întreaga noapte.

În timp ce în PMAN se scandează mesaje antiguvernamentale, sediul PDM și reședința lui Plahotniuc sunt păzite de zecide polițiști.

18.00. Pe scena din fața monumentului Ștefan cel Mare și Sfânt, deputata liberal-democrată Maria Ciobanu a ținut un discurs în fața protestatarilor. „Cetățeni, noi suntem puternici doar dacă suntem mulți și solidari”, a declarat parlamentara, îndemnând oamenii să iasă în stradă și să protesteze față de regimul instaurat de liderul PDM, Vladimir Plahotniuc. Aceasta afirmă că astăzi, „Parlamentul Republicii Moldova arată ca o piață de rufe, iar deputații sunt cumpărați”. Maria Ciobanu afirmă și că cei care au aderat la PDM deja nu mai pot să dea înapoi, deoarece se aleg cu dosare penale. „Un deputat vândut este mai periculos decât o calamitate naturală”, declară deputata. Acesta s-a adresat și către ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan, căruia i-a trasnmis că a uitat „prea repede lecția 7 aprilie”. „Cetățeni, vă rog, vă implor, credeți în dvs, în oamenii care nu v-au dezamăgit. O dictatură nu cade ușor, este nevoie de solidaritate”.

17.25. „Violența este opțiunea degradaților”, declară în fața protestatarilor Chiril Moțpan. Manifestanții scandează „Diaspora-i cu noi!”.

17.05. Octavian Țîcu, istoric și fost boxer profesionist, pe scena improvizată în centrul capitalei: „La 26-27 august noi cerem regimului Plahotniuc să plece și să ne lase țara liberă, ca să-i dăm un viitor. Afară!”.  Acesta a îndemnat protestatarii să rămțnă în Piață până mâine.

16.20. Protestatarii revin în centrul Chișinăului.

15.50. Protestatarii scandează „Rușine!”, „Noi nu cedăm!”.

15.40. Protestatarii merg în marș, pe bulevardul Ștefan cel Mare și Sfânt,  către sediul CNA.

15.20. „Noi nu cedăm!”, se scandează de pe scena instalată de liderii opoziției în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Maia Sandu și Andrei Năstase îndeamnă protestatarii să pornească într-un marș către sediul CNA.

15.15. Manifestația Partidului Șor a luat sfârșit, în Piață nu au rămas decât câteva persoane. Organizatorii au început să demonteze corturile și scena.

14.53. Protestatarii au încercat să forțeze cordonul poliției pentru a ajunge în PMAN. Foțele de ordine au fost însă suplinite și aceștia nu au reușit să rupă cordonul.

14.45. Sticle de plastic și pungi cu gunoi  sunt aruncate pe jos la manifestația organizată de Partidul Șor.

14.40. Participanții la protestul antiguvernamental înaintează spre PMAN, acolo unde se distrează simpatizanții Partidului Șor. Aceștia strigă „Hoții, hoții!” și „Noi suntem acasă!”. Poliția formează încă un cordon între participanții la cele două manifestații.

14.35. Accesul reporterului ZdG în curtea Primăriei mun. Chișinău, acolo unde au fost dislocate forțe de ordine, a fost interzisă.

14.32. „Diaspora-i cu noi!”, se strigă în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei. În fața Guvernului, simpatizanții Partidului Șoir continuă să se distreze și să se avânte în hore.

14.30. „Dați-ne voi să protestăm pașnic împotriva fărădelegilor voastre”, se adresează un protestatar către guvernanți, menționând că este un simplu muncitor la o fabrică din Italia care a venit la Chișinău pentru a protesta.

14.25. Liderul PPDA, Andrei Năstase, anunță protestatarii că a fost informat de poliție că în scurt timp participanții la manifestația Partidului Șor vor pleca din Piața Marii Adunări Naționale.

14.15. Cu puțin timp înainte de începerea manifestațiilor în PMAN, Maia Laguta și Aurel Bucureanu, cei care au rezervat Piața pentru un protest împotriva scumpirii prețului la carburanți, au negat că ar avea vreo legătură cu Partidul Șor.

14.05. În timp ce la protestul antiguvernamental se scandează „Jos, mafia!”, în fața Guvernului, oamenii aduși la manifestația Partidului Șor s-au prins în dans și au încins hore.

14.00. „O să improvizăm o scenă în fața monumentului lui Ștefan cel Mare și Sfânt”, anunță lidera PAS, Maia Sandu. „Trebuie să fim înțelepți, să nu ne lăsăm provocați, este spectacolul lui Plahotniuc”, afirmă Maia Sandu.

13.55. Liderii opoziției extraparlamentare, Maia Sandu și Andrei Năstase, cheamă oamenii la protest pașnic și îi îndeamnă să se delimiteze de persoanele aduse organizat de către Partidul Șor.

13.40. În Piața Marii Adunări Naționale, pe scena instalată de Maia Laguta și Aurel Bucureanu, sub pretextul unui protest împotriva scumpirii prețurilor la carburanți, au urcat reprezentanții Partidului Șor, în frunt cu liderul acestuia. Primarul de Orhei, Ilan Șor, și primara comunei Jora de Mijloc, Marina Tauber, își promovează proiectele, critică opoziția și declară că este susținut de politicieni din Parlamentul European.

13.45. Liderii opoziției îndeamnă oamenii care au venit să protesteze împotriva guvernării să se delimiteze de persoanele prezente la manifestația organizată de Partidul Șor și să nu se lase provocați. Președinta PAS, Maia Sandu, îndeamnă protestatarii să se adune în fața monumentului lui Ștefan cel Mare.