(foto/video) Curse ocazionale duc la Ialoveni oameni pentru un miting în favoarea votului mixt! O deputată PDM în mulțime

Pe rețelele de socializare au apărut mai multe fotografii, dar și imagini video din centrul orașului Ialoveni, acolo unde este instalată o scenă pe care scrie că „societatea civilă” susține votul mixt. În apropiere de perimetrul în care este instalată scena au fost surprinse autobuze care aduc persoane la manifestație. Câteva zeci deoameni suprinși la Ialoveni au pancarte cu mesaje pro schimbarea sistemului electoral: „Pro Europa, pro votul mixt”, „Nu partide contează, ci oameni”. 

ZdG a scris vineri, 9 iunie, că mai mulți primari din țară mobilizează persoane pentru a participa la un anti-protest al Partidului Democrat din Moldova (PDM) și a publicat dicuțiile audio cu câțiva funcționari publici din unele sate din raionul Rezina. Contactați ulterior, primarul satului Echimăuți, Igor Marcu, și președinta raionului Rezina, Eleonora Graur, care este și președinta organizației teritoriale a PDM, au negat astfel de informații. Purtătorul de cuvânt al PDM, Vitalei Gamurari nu a infirmat, dar nici nu a confirmat informația, invocând că nu ar fi la curent cu ultimele acțiuni ale partidului.

Citiți AICI (audio) PDM pregătește un anti-protest? „Noi, angajații, suntem datori să ne ducem. Vrem să lucrăm și gata, da acolo cum o să fie soarele!”

La 10 iunie, unele surse au comunicat Ziarului de Gardă că PDM organizează mitinguri pentru susținerea votului mixt în mai multe orașe din țară, printre care Ialoveni, Cahul, Edineț, Orhei. Sursa ZdG a comunicat că acestea însă vor fi prezentate drept acțiuni de mobilizare inițiate de societatea civilă și nu de către partidul de la guvernare care are peste 400 de primari în toată țara.

Valentina Stratan, deputată PDM, la Ialoveni. Foto: Ștefan Grigoriță

Deși, PDM nu a anunțat despre vreun protest pentru duminică, 11 iunie, deputata democrată Valentina Stratan a fost surprinsă la Ialoveni în discuție cu primara satului Costești, Natalia Petrea.

Proteste în fața Parlamentului din Chișinău au fost anunțate pentru astăzi,  ora 11.00,  de către lideri ai unor partide din opoziție, mai multe ONG-uri și personalități din diferite domenii. Aceștia încă la 22 mai curent au chemat oamenii să iasă în scuarul Legislativului pentru a cere retragerea proiectelor de lege, votate în primă lectură de deputați, care presupun modificarea sistemului electoral proporțional în unul mixt.

Foto, video: Stefan Grigorita


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

5 comentarii

  1. Si pina la urma trebuie sa stim ca am votat partide, acum vedem la ce am ajuns trebuie sa avem oameni onesti la guvernaare.

  2. Subiectul 90

    Sunt foarte multi politicieni din opozitie prezenti la mitingul contra sistemului mixt, nu este o problema si in cazul de fata?

  3. Constructiv

    Cit de bravo sunt acesti tineri care s-au mobilizat si lupta impreuna pentru modificarea sistemului electoral de vot! Luptam pentru drepturile noastre, de a ne decide singuri oamenii din parlament.

  4. realist

    Organizatiile teritoriale PAS si PPDA dau la oameni bani ca acestia sa se duca la protestul din PMAN

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *