Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Dodon s-a întâlnit cu episcopul…

Dodon s-a întâlnit cu episcopul care l-a susținut la alegerile prezidențiale

Igor Dodon, șeful statului, întreprinde astăzi, 27 februarie, o vizită de lucru în nordul Moldovei. Dis-de-dimineață, președintele R. Moldova s-a întâlnit cu Episcopul de Bălți și Fălești Marchel, cel care l-a susținut în timpul alegerilor prezidențiale și îndemna oamenii să îl aleagă pe Igor Dodon, dar nu pe Maia Sandu.

„Prima întrevedere în cadrul acestei vizite am avut-o cu Episcopul de Bălți și Fălești, Preasfințitul Marchel. Am discutat despre situaţia din municipiul Bălţi, despre Postul Mare şi despre pregătirile pentru sărbătorirea Paştelui din acest an, precum și despre organizarea, la Chişinău, a Congresului Mondial al Familiilor și despre vizita preconizată în ţara noastră a Patriarhului Moscovei şi al Întregii Rusii, Sanctitatea Sa Kirill. Totodată, m-am familiarizat cu felul în care decurg lucrările de reparație ale Eparhiei, care se desfășoară cu suportul președintelui R. Moldova. În alt context, am discutat detalii despre vizita ce urmează s-o întreprind în Republica Elenă, inclusiv pe Muntele Athos, la finele lunii martie, curent, dar şi despre crearea organizației internaționale „Prietenii Ortodoxiei”, a scris Dodon pe o rețea de socializare.

Amintim că, la 14 decembrie 2016, după ce Curtea Constituțională a validat alegerile prezidențiale, Igor Dodon s-a întâlnit cu marele susținător al său – Episcopul de Bălți și Fălești, Marchel și cu un sobor de preoți ai Episcopiei.

Amintim că, în cadrul campaniei electorale, Marchel a făcut o conferință de presă, în cadrul căreia îndeamna credincioșii să-l voteze pe candidatul Igor Dodon, atacând-o pe Maia Sandu, oponenta acestuia. „Avem de ales un președinte din două candidaturi. Un creștin sau un necreștin. Un patriot sau un nepatriot… Dacă la 40 de ani nu are familie și copii, acest lucru ne vorbește despre faptul că bobul este sterp. Deși sunt problemele dnei, s-a descura ea cu ele… Da, undeva mă îngrijorează și viața ei personală. Rodul activității mele, a dumitale, trebuie să se soldeze cu un…. rezultat. Așa cum nu găsim rodul stăruințelor ei, am zis că e un bob sterp. Lumea zice că ea nu va închide biserici pentru că ea se duce la biserică. Eu nu am văzut-o”, spunea atunci Marchel.

Episcopul Marchel, inițiatorul conferinței de presă are un trecut tumultos. ZdG a scris în 2014 că Preasfinţitul, pe numele său de mirean Nicolae Mihăescu, locuieşte într-o casă de milioane, la Bălţi. Imobilul de lux, cu două niveluri, a fost trecut, în vara anului 2014, pe numele unui tânăr de doar 20 de ani, în urma semnării unui contract de întreţinere pe viaţă. Şi băiatul, student la drept, dar şi mama acestuia, au refuzat să ne spună care este relaţia dintre tânăr şi episcopul Marchel, cunoscut pentru implicarea sa în mai multe scandaluri cu iz politic, fapte pentru care a fost chiar urmărit penal de către procurori. Marchel, în virtutea funcției pe care o deține nu are dreptul bisericesc să aibă viață de familie sau copii.