(doc) Lista persoanelor cu funcții publice care vor avea acces la secretul de stat

Președinții de judecătorii, președintele Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) și cel Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) vor avea acces la secretul de stat de forma 1. Aceștia se alătură celorlalte funcții înalte în stat care aveau deja asemenea acces: președintele, premierul sau președintele Parlamentului.  

De acces la secretul de stat de gradul 1 mai beneficiază deputații, directorii SIS, Pază de Stat sau CNA, dar și președintele Autorității Naționale de Integritate sau Guvernatorul Băncii Naționale a Moldovei.

Dreptul de acces la secretul de stat de gradul 2 vor beneficia președintele Comisiei Electorale Centrale, directorul Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, președintele de raion sau avocatul poporului și cel am copilului.

Modificările au fost aprobate de Parlament în luna iulie, însă decretul a fost publicat în Monitorul Oficial al R. Moldova din 25 august 2017, după ce a legea a fost promulgată de Igor Dodon.

Bizlaw.md scrie că „păstrarea tăcerii” va fi remunerată cu un spor de 10% din salariu. Astfel, din lista persoanelor noi care au dreptul special de acces la secretul de stat, cel mai puțin vor fi plătiți secretarii generali ai Președinției și Guvernului – cu câte 400 de lei. Sporul la salariul președintelui Consiliului Coordonator al Audiovizualului, al directorului Serviciului de stat de arhivă sau al directorului Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică va fi de 650 de lei. Primarul general al Capitalei va primi, suplimentar la salariu, 950 de lei pentru păstrarea secretele de stat, iar directorul Centrului Național Anticorupție va fi remunerat, în plus, cu 1.050 de lei. Sporul pentru președinții de instanțe va varia de la 1.700 de lei până la 2.500 de lei, în funcție de tipul acestora, iar președintele CSM va primi, pentru a nu divulga date confidențiale, 2.525 de lei.

Sursa citată precizează că, până astăzi, acces la secretul de stat aveau doar preşedintele Republicii Moldova, preşedintele Parlamentului şi deputaţii în Parlament, prim-ministrul, membrii Guvernului, secretarul general al Guvernului, dar și preşedintele Curţii Constituţionale. În listă sunt incluși preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, procurorul General, directorul Serviciului de Informaţii şi Securitate, directorul Serviciului de Protecţie şi Pază de Stat și guvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei. La fel, acest drept îl au și preşedintele Curţii de Conturi, preşedintele Autorității Naționale de Integritate, Avocatul Poporului, Avocatul Poporului pentru drepturile copilului, preşedintele Comisiei Naţionale a Pieţei Financiare, preşedinţii de raioane şi conducătorii altor autorităţi administrative centrale.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *