DOC/ Ce prevede acordul semnat de cele cinci partide unioniste

Miercuri, 15 ianuarie, liderii PDA, PL, PNL, PPR și USB au semnat Acordul de constituire a Mișcării Politice UNIREA (MPU), ce va fi expediat către Parlamentul R. Moldova și al României, UE și Congresul SUA.

Mișcarea a fost constituită, conform acordului, „până la realizarea Unirii cu România” și are printre obiective consolidarea curentului unionist din R. Moldova, participarea într-un bloc electoral la alegeri, atragerea organizațiilor și personalităților unioniste din diverse medii.

Simbolul MPU va fi o imagine schematică a României Mari, în culorile albastru, galben și roșu, alături fiind aplicată denumirea „Mișcarea Politică UNIREA”.

Totodată, câte trei membri din fiecare partid vor face parte din Consiliul Mișcării (CM), regăsindu-se și în Consiliul Extins, organul consultativ al MPU, în care vor fi și reprezentanți ai societății civile.

Acordul mai stabilește că pentru alegerile prezidențiale fiecra epartid va înainta câte un candidat, decizia fiind luată de MC, care va elabora și lista candidaților pentru scrutinele parlamentare.

„Partidele componente își păstrează identitatea, rămân înregistrate la Ministerul Justiției, iar mișcarea se va înregistra de fiecare dată la alegeri, sub forma unui bloc electoral”, a declarat liderul liberal, Dorin Chirtoacă, invitând și alte partide să adere.

Președintele PL, Dorin Chirtoacă, a declarat la mijlocul lunii 2019 că își dorește un acord de colaborare cu partidele unioniste din R. Moldova, expediind ulterior propunerea privind crearea unei mișcări către nouă formațiune, dintre care au acceptat patru.


Preluarea textelor de pe pagina www.zdg.md se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agentii, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat din www.zdg.md Instituţiile de presa care preiau articole sau imagini pentru emisiuni TV sau radio, vor cita sursa, iar ediţiile tipărite vor indica sursa şi autorul informaţiei. Preluarea integrală se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil cu redacţia.

Comentariile Dvs. la articolele de pe www.zdg.md sunt apreciate, dacă sunt exprimate într-un limbaj decent. Ne rezervăm dreptul să nu publicăm sau să ștergem mesajele care aduc ofense și injurii celorlalți vizitatori, care incită la ură de rasă, religie și sex.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *